Award voor Kranen Michielsens

michiels Met een spectaculaire hijsbeweging van een gigantisch tankdak van 165 ton en een diameter van 47,1 meter heeft Kranen Michielsens uit Wijnegem de hoofdprijs in de wacht gesleept in de categorie ‘Hijscapaciteit 120 ton voor Telescoopkranen’ van de ESTA-Awards 2014.

ESTA staat voor European Association of Abnormal Road Transport and Mobile Cranes. De bekroonde hijs werd uitgevoerd met vier grote mobiele telescoopkranen. Die innovatieve aanpak bespaarde de klant enorm veel manuren.

Het bedrijf kreeg ook nog een nominatie in de categorie ‘veiligheid’.

Michielsens is gespecialiseerd in verhuur van mobiele kranen, transport en industriële montage. Het bedrijf beschikt over een kraanpark van meer dan 160 mobiele hydraulische kranen, rupskranen en mobiele torenkranen met een tonnage variërend van 7 tot 700 ton.

Na vijf jaar crisis is het bedrijf zich vandaag aan het herpositioneren. "Niet het sterkste bedrijf overleeft maar wel de onderneming die zich het best kan aanpassen", stelt gedelegeerd bestuurder Johan Michielsens.

Michielsens heeft het de laatste jaren zeker niet makkelijk gehad. De conjuncturele neergang van de laatste jaren heeft voor een ineenstorting van veel investeringsprojecten, faillissementen en verhoogde prijzendruk gezorgd. Daar moet je als bedrijf heel voorzichtig mee omgaan. "Wij hebben onze activiteiten moeten herstructureren. Vooral in Nederland bv. waar de bouwmarkt helemaal op apegapen ligt. We hebben ons arsenaal aan kranen noodgedwongen herschikt en bepaalde desinvesteringen doorgevoerd."

Michielsens heeft aan de andere kant ook zwaar geïnvesteerd en nieuwe types kranen gekocht. Hoogperformante kranen. Hydraulische kranen, rupskranen, mobiele torenkranen enz. "Wij hebben ons beter georiënteerd naar de vraag van de markt. Met succes kennelijk want terwijl er in de sector verscheidene kranenbedrijven overkop gingen hebben wij het er alles bijeen nog goed vanaf gebracht." De kranen van Michielsens werden voor het eerst ook ingezet op Afrikaanse werven. In Congo, Congo-Brazzaville en Gabon. Een hele uitdaging toch voor het bedrijf. Je moet met de kraan immers ook een equipe sturen die de werken ter plaatse kan coördineren. Michielsens is vooral actief in de sectoren mijnbouw en olie en gas.

"We halen vanaag nog niet de cijfers van voor 2008 maar het lijkt erop dat we een inhaalbeweging aan het doen zijn. We mogen hopen dat we vertrokken zijn voor nieuwe groeicijfers."

m