Nieuws Antwerpen ‘Awell’ helpt werknemers en werkgevers bij reïntegatietraject.

‘Awell’ helpt werknemers en werkgevers bij reïntegatietraject.

‘Awell’ helpt werknemers en werkgevers bij reïntegatietraject.

Stress, burn-out, bore-out, het zijn termen die ons om de oren vliegen als het gaat over problemen op het werk die vaak leiden tot langdurige afwezigheid. Wat te doen? Voorkomen is beter dan genezen, is alvast de stelling die wordt gehuldigd door ‘Awell’,  een bedrijf dat zowel werknemers als werkgevers wil bijstaan om het ‘welbevinden’ van werknemers op de arbeidsplaats te verbeteren. Nomen is omen, in het geval van ‘Awell’. Je vindt er ‘well’ van ‘wellness’ in en, waarom niet, ook ‘well’, het Engelse woord voor bron.  Inspirator en coach van ‘Awell’ is Paul Dondeyne.

“Het kostenplaatje dat aan afwezigheid wegens ziekte hangt is enorm,” zegt Paul Dondeyne. “Zowel voor de werkgever als voor de overheid, zeg maar voor de belastingbetaler.  Het langdurig ziekteverzuim, dat wil zeggen langer dan een maand, is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Er zitten nu ook ruim 370.000 Belgen in de invaliditeit (langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt) thuis; dat is de helft meer dan tien jaar geleden.  Maar anderzijds is er wel een tekort aan goed opgeleide en ervaren werknemers…”.

Paul Dondeyne is bedrijfspsycholoog en heeft een lange carrière in het bedrijfsleven achter de rug,  in HR-functies bij o.m. Bayer, Ahrend, en andere.  Nu helpt hij als zelfstandig adviseur zowel werknemers als werkgevers bij de re-integratie van werknemers die om medische redenen zijn uitgevallen.

Werknemers en ook werkgevers worden aangemoedigd om te praten over werkhervatting; sinds eind vorig jaar is re-integratie zelfs een recht voor werknemers!

“Hier ligt mijn taak”, zegt Paul Dondeyne. De arbeidsgeneesheer doet als eerste uitspraak of re-integratie mogelijk is. Dan is het aan de werkgever om zo’n re-integratieplan op te stellen. Samen bekijken we wat er mogelijk is of de langdurig zieke opnieuw in zijn bedrijf aan de slag kan, al dan niet in dezelfde functie : we gaan na of er andere mogelijkheden zijn in hetzelfde bedrijf, al dan niet deeltijds…”

“Het feit dat ik jaren gewerkt heb in bedrijven en mij de problematiek van langdurig zieke werknemers heb aangetrokken, maakt dat ik enerzijds als psycholoog heel mensgericht werk en anderzijds oog heb voor de positie van de werkgever en concreet, pragmatisch zoek naar een oplossing haalbaar voor beide partijen. Mijn aanpak helpt, wat ik kan aantonen met mijn track record”, besluit Paul Dondeyne.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.