Nieuws Antwerpen Casa aan de costa opnieuw in aantrek, ondanks oplopend prijskaartje

Casa aan de costa opnieuw in aantrek, ondanks oplopend prijskaartje

Foto Azull

Casa aan de costa opnieuw in aantrek, ondanks oplopend prijskaartje

ANTWERPEN – Nu de pandemie stilaan lijkt te gaan liggen, is het verlangen naar een buitenverblijf aan Spaanse stranden weer springlevend. In 2021 kochten ruim 3.400 Belgen een woning in Spanje, of ruim 12 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de officiële registratiecijfers die het immobiliënkantoor Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, kon inkijken.

Wie een buitenverblijf in Spanje wil, telt daar gemiddeld 179.887 euro voor neer. Daarmee stegen de prijzen in een jaar tijd met wel 8 procent. Het is inmiddels al het zevende jaar op rij dat de koopsom toeneemt. Volgens Azull zal die trend niet meteen keren.

“Een prijsstijging hadden we wel verwacht, maar deze forse toename is toch eerder verrassend”, zegt Marleen De Vijt, Managing Partner bij Azull . “Voor de coronacrisis waren de cijfers iets gedaald door een overaanbod maar dat is nu helemaal weggewerkt. Het beperkte aanbod, in combinatie met de stijgende prijzen voor bouwmaterialen, zorgt er nu voor dat ook de prijzen van woningen in Spanje stijgen.”

Inhaalbeweging ingezet

De cijfers tonen een heropleving, maar blijven nog ver verwijderd van het recordjaar 2018, toen wel 4.108 Belgen hun Spaanse droom verwezenlijkten. Ook hier speelt de coronacrisis een rol.

“Tijdens de reisbeperkingen merkten we op dat er over het algemeen minder vastgoed werd verkocht in Spanje”, zegt De Vijt. “Mensen waren bang voor de coronacrisis en de daar bijhorende onzekerheid. Bovendien staat niemand te springen om in 37 graden rond te lopen met een mondmasker. Vandaag zijn de beperkingen er niet meer en merken we dat heel wat mensen die van plan waren te kopen, nu daadwerkelijk de stap zetten.”

 

De Costa Blanca blijft de nummer 1 voor Belgische buitenverblijven. Foto Belga

Costa Blanca op 1

De Belg blijft vasthouden aan de Costa Blanca: ruim 1.370 landgenoten kochten er vorig jaar een woning. Daarmee blijft de regio rond Alicante veruit de populairste. Toch is de Costa del Sol, onder meer bekend van het mondaine Marbella, aan een inhaalbeweging bezig: 815 nieuwe Belgische eigenaars streken hier neer. In de voorbije jaren trok de Costa Blanca nog dubbel zoveel Belgen aan dan de Costa del Sol. “Een goedkoper alternatief”, zo verklaart De Vijt.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.