Crisis

Azull ziet aanhoudende interesse in Spaans vastgoed na crisis 2008

ANTWERPEN – Tien jaar geleden, in september 2018, werd de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet verklaard. Het betekende het begin van een wereldwijde financiële crisis waarvan de impact tot op vandaag nog voelbaar is. Marleen De Vijt, ceo van het Antwerpse Azull, maakt samen met twee andere vastgoedondernemers de balans op.

In Europa was vooral de Spaanse vastgoedmarkt zwaar getroffen door de crisis. Vastgoed kelderde er naar ongezien lage prijzen waardoor heel wat Belgen hun kans zagen een koopje te slaan. Zeker omdat velen hun geld niet meer op de spaarboekjes wilden laten staan.

Marleen De Vijt, ceo van de Belgische marktleider in Spaans vastgoed Azull: “In 2008 kochten nog 540 Belgen een woning in Spanje, vorig jaar waren dat er al bijna 4.000. En dat aantal stijgt jaar na jaar. De échte koopjes zijn al even de deur uit, maar de Belgen blijven wel massaal vastgoed in Spanje kopen. Zeker omdat de prijzen er in vergelijking met hier nog altijd relatief laag liggen.”

Negatieve gevolgen

Maar de crisis had vooral negatieve gevolgen. Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep: “Voor de crisis stegen de vastgoedprijzen in ons land met bijna tien procent per jaar. Toch werd er bijzonder goed gekocht en verkocht want er werd geleend aan 110 procent. Wie nu een woonkrediet wil afsluiten moet al 20 procent eigen middelen op tafel leggen, plus registratierechten. Dat maakt het niet evident om een woning te kopen.”

Ook heel wat gemeenten voelen de crisis nog. Davy Demuynck, ceo van ION: “Ook gemeenten konden vroeger gemakkelijk lenen. Sinds de crisis moeten ze echter meer en meer bij de privésector aankloppen met de vraag of die mee wil financieren.”