Nieuws Antwerpen Bao Living maakt bouwen betaalbaarder en duurzamer

Bao Living maakt bouwen betaalbaarder en duurzamer

Bao Living

Bao Living maakt bouwen betaalbaarder en duurzamer

Op 19 april heeft Start-up Bao Living uit Antwerpen met SAM een nieuwe, revolutionaire en gepatenteerde methode gelanceerd om nutsvoorzieningen te installeren in appartementen. Verwarming, water, elektriciteit, ventilatie, domotica, het zit allemaal geconcentreerd in één Slimme Aanpasbare Module (SAM). Zowel de toestellen, de leidingen en draden, als de contactpunten. 

Benjamin Eysermans, oprichter van Bao Living samen met Axel van der Donk: “SAM is maar liefst 30 procent goedkoper, creëert extra plaats in huis want de binnenmuren kunnen immers weg, dringt het bouwafval drastisch terug en is veel gemakkelijker in onderhoud. Voor altijd gedaan met slijpen in muren en vloeren.”

Zowat de helft van de wereldbevolking woont al in steden, in 2050 zal dat 70 procent zijn. Ook in België gaan alle prognoses uit van een forse bevolkingsgroei in de steden. Met meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, betekent onvermijdelijk dat de woonoppervlakte kleiner wordt. In 2005 waren nieuwbouwwoningen nog gemiddeld 102 vierkante meter groot, ondertussen is dat nog maar 70 vierkante meter.

Productie in geautomatiseerd atelier

De SAM’s hebben geen vast ontwerp, de 18 verschillende kastmodules passen zich aan de ruimte aan. Bao Living produceert de modules in een geautomatiseerd atelier. Onder andere hierdoor zijn ze zo’n 30 procent goedkoper dan de klassieke manier om nutsvoorzieningen te installeren. SAM boekt op die manier bovendien schaalvoordelen, de installatie ter plekke vraagt minder tijd en overschotten worden gerecycleerd. Dat maakt de modules ook meteen een heel pak duurzamer.
“Geen overbodige luxe, want de bouwsector is vandaag de meest energie-intensieve, de meest vervuilende en de meest verspillende sector ter wereld. Als we méér gaan bouwen, moeten we ook anders gaan bouwen”, zegt Benjamin Eysermans.

 

Nederland achterna

Bao Living ontwikkelde het principe van de modules samen met het Antwerpse ontwerpbureau Studio Dott. Voor de productie ging de start-up in zee met de Kempense meubelproducent vanhout.pro. Bao Living opent vandaag ook een eerste ‘showroom’, een gloednieuwe SAM-appartement aan Everdongenlaan 6, 2300 Turnhout.
Benjamin Eysermans en Axel van der Donk haalden 300.000 euro op om de modules verder te ontwikkelen, en er op termijn ook de grens mee over te trekken.
“Nederlanders wonen al veel langer dan wij op kleine oppervlaktes. Wij zijn die overstap volop aan het maken, dat vraagt een andere kijk en een andere werkwijze van alle schakels in de bouwketting”, zegt Axel van der Donk.

Door de modules vlot aanpasbaar te maken, kunnen architecten ze perfect integreren in hun bouwplannen zonder aan creativiteit in te boeten. En omdat er minder binnenmuren nodig zijn, kunnen ze de beschikbare ruimte optimaal gebruiken. Loodgieters en elektriciens installeren de nutsvoorzieningen veel sneller en efficiënter en kunnen eventuele updates en herstellingen ook vlotter uitvoeren. Ze hoeven niet meer in muren te slijpen, maar vijzen de module gewoon open. Een hele opluchting ook voor de bewoners.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.