Barones Eliane Achten Foto: Fotomontage GVA

Barones Eliane Achten (90) overleden: “De eerste leading lady van de Antwerpse haven”

In Wilrijk is maandag barones Eliane Achten overleden. De topvrouw van scheepsagentuur Van Doosselaere & Achten was de eerste vrouw aan de top in Antwerpse maritieme wereld en speelde een belangrijke rol in de wereldwijde promotie van de haven.

Eliane Achten kwam begin de jaren zestig aan het hoofd van scheepsmakelaar Van Doosselaere & Achten en was later ook erevoorzitter van Assiport, de promotieafdeling van de Antwerpse haven die reizen organiseerde om wereldwijd naamsbekendheid te genereren.

Dat deed ze volgens havengids Danny Deckers, die aan verschillende van die reizen deelnam, met een grote passie. “Waar Eliane Achten kwam, kende iedereen achteraf de Antwerpse haven. Ze nam daar echt het voortouw in. Het hielp dat ze veel talen sprak, onder meer vloeiend Spaans en Duits. Zo’n figuren heb je nodig als haven en Eliane Achten was de eerste echte leading lady in Antwerpen.”

In 1989 riep ESPA, de vereniging van maritieme journalisten, Achten uit tot Maritieme Figuur van het Jaar. Ze was destijds de eerste vrouw die die titel kreeg en het zou tot 2021 duren vooraleer er nog eens een vrouw Maritieme Figuur van het Jaar werd. Toen ging de titel naar Catrien Scheers, topvrouw van logistieke dienstverlener Fast Lines Belgium.

In 1999 verhief Koning Albert II Eliane Achten tot de adelstand. Voortaan ging ze als barones door het leven. Ze bleef Van Doosselaere & Achten leiden tot 2015, toen het bedrijf de boeken neerlegde.

De uitvaart van Barones Achten gaat door in intieme kring.