learning for life bartenders

Bartenders studeren na stage bij Antwerpse horeca af

ANTWERPEN - Tien jonge bartenders hebben het programma Learning for Life beëindigd. Dat is een intensief opleidingsprogramma voor jonge werkzoekenden in de horecasector. Gedurende acht weken werden de studenten onder meer bij VDAB opgeleid tot bartender, waarna ze stage liepen bij verschillende Antwerpse horecazaken.

Learning for Life is een initiatief van Diageo, wereldleider in alcoholische dranken, in samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen en VDAB om overal ter wereld jongeren op te leiden en aan een baan te helpen, maar ook om een invulling te geven aan het tekort aan goed opgeleide bartenders.

An Martel, commercieel directeur van Diageo Benelux: “Learning for Life is een onderdeel van al onze inspanningen om de hospitality sector in België te professionaliseren en tegelijk jonge mensen lange termijn kansen te bieden. Het zorgde er wereldwijd al voor dat 70% van alle afgestudeerden een vaste job heeft, waardoor we geloven in het succes van het programma.”

Tijdens het doorgedreven opleidingsprogramma van 260 uur was er ook vorming op het vlak van klantenservice en gastvriendelijkheid. Tijdens de opleiding lag de focus niet alleen op productkennis en het mixen van verschillende dranken, maar ook op klantbeleving en gastvrijheid volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Daarnaast werden de jongeren ook doorgedreven getraind op verantwoord drinken en schenken.

Na zes weken ruilden de deelnemers de leslokalen in voor één van de veertien horecazaken in Antwerpen die zich achter het project schaarden. Onder meer Black Smoke, Van der Valk hotel, Cocktails At Nine, Brasserie Appelmans, Grand Café De Singel, Restaurant Brutal, Bourla en Axxes café verleenden hun medewerking als stageplaatsen.

Belangrijke economische sector

Na de introductie van Learning for Life in Europa twee jaar geleden, werkten al meer dan 1.000 jongeren de opleiding met succes af. Nu was België aan de beurt. Ons land telt 58.391 horecagelegenheden: 58% in Vlaanderen, 29% in Wallonië en 12% in Brussel. Daarmee is de horecasector een van de meest belangrijke economische sectoren.

Pieter Tratsaert, directeur Horeca Vorming: “Ik geloof sterk in de kracht van dit soort opleidingstrajecten. De persoonlijke begeleiding, het doorgedreven opleidingsschema, de betrokkenheid van toptrainers en echte horecazaken, maken het verschil.”