Marlene Engelhorn Marlene Engelhorn verstuurde 10.000 uitnodigingen naar Oostenrijkse burgers. — © ROLAND SCHLAGER / APA / picturedesk.com

BASF-erfgename neemt 50 mensen aan om haar fortuin weg te schenken: “Als de politiek faalt, dan moeten we het zelf oplossen”

De Oostenrijks-Duitse erfgename Marlene Engelhorn (31) wil dat vijftig Oostenrijkers bepalen hoe 25 miljoen euro van haar erfenis moet worden herverdeeld. “Ik heb een fortuin geërfd en dus ook macht. En dat zonder dat ik er iets voor moest doen.”

Veel Belgen zouden waarschijnlijk graag in hetzelfde schuitje zitten als Marlene Engelhorn. De erfgename bezit een erfenis van maar liefst 25 miljoen euro en de staat wil daar geen cent belastinggeld van krijgen. Oostenrijk heeft in 2008 namelijk de successierechten afgeschaft en is daarmee een van de weinige Europese landen die zulke rechten niet heft. Maar Engelhorn vindt die regeling oneerlijk.

De vrouw is de erfgename van Friedrich Engelhorn, de man die in 1865 het Duitse chemisch en farmabedrijf BASF oprichtte. Toen haar grootmoeder in september 2022 overleed, kreeg zij dus miljoenen op haar bankrekening. Geld dat ze niet nodig heeft en dus graag wil verdelen. Maar dat gaat ze niet alleen doen.

Mislukking van de politiek

Woensdag werden maar liefst 10.000 uitnodigingen uitgestuurd naar Oostenrijkse burgers. Diegenen die de vrouw willen helpen met het verdelen van het geld, mogen zich vervolgens online of telefonisch registreren. Uit die groep worden dan vijftig mensen gekozen die ouder zijn dan 16 jaar. Vijftien anderen zullen ook nog geselecteerd worden, voor in het geval mensen wegvallen. Die mensen komen volgens Christoph Hofinger, directeur van het Foresight Institute dat het initiatief ondersteunt, uit “alle leeftijdsgroepen, deelstaten, sociale klassen en achtergronden”.

De bedoeling is dat ze ideeën uitwisselen over hoe het geld uitgegeven kan worden in het belang van de samenleving als geheel. “Ik heb een fortuin geërfd en dus ook macht. En dat zonder dat ik er iets voor heb moeten doen. Als politici hun werk niet doen en herverdelen, dan moet ik mijn rijkdom zelf herverdelen”, zei Marlene Engelhorn. “Veel mensen hebben moeite om rond te komen met een fulltime job en betalen belastingen voor elke euro die ze verdienen met werken. Ik zie dit als een mislukking van de politiek, en als de politiek faalt, dan moeten de burgers het zelf oplossen.”