basf BASF Antwerpen.

BASF gaat banen schrappen omwille van besparingen

De Duitse chemiereus BASF kampt met een dalende vraag in Europa. Nieuwe besparingen in hoofdvestiging Ludwigshafen zijn het gevolg. BASF heeft ook een grote productievestiging in Antwerpen.

Het grootste chemiebedrijf van Europa wil tegen eind 2026 een miljard euro gaan besparen in Ludwigshafen, bovenop al lopende besparingen. "Helaas zal dat leiden tot nieuw jobverlies", aldus het bedrijf in een toelichting bij de jaarcijfers. Om hoeveel banen het gaat, preciseert de chemiereus niet.

Ook in 2022 kondigde het bedrijf besparingen aan, onder druk van de hoge gasprijzen in Europa en dalende resultaten. Bedoeling was tegen eind 2026 1,1 miljard euro te gaan besparen. Daar komen dus nog eens nieuwe maatregelen bij.

Er is minder vraag naar chemicaliën, in het bijzonder in Europa, en ook de nog steeds dure energie wegen op het concern. BASF verwacht dat ook in 2024 de wereldeconomie zwak blijft, en pas in de loop van het jaar wat zal aantrekken.

Eerder maakte het chemiebedrijf al bekend dat de winst (voor interesten, belastingen en afschrijvingen) het voorbije jaar met bijna 29 procent is gedaald, naar 7,7 miljard euro. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een stijging, tot 8,6 miljard euro.