BASF Antwerpen

BASF investeert meer dan half miljard in Antwerpse site

ANTWERPEN – Het Duitse chemieconcern BASF investeert meer dan 500 miljoen euro in zijn Antwerpse site. De uitbreiding van productiecapaciteit voor ethyleenoxide en ethyleenoxide-derivaten is goed voor meer dan honderd nieuwe jobs.

BASF trekt de productiecapaciteit voor ethyleenoxide en derivaten op met 400.000 ton om te voldoen aan een groeiende vraag naar de chemische grondstof vanuit enkele specifieke sectoren. Zo is er volgens het bedrijf een groeiende behoefte aan hoogwaardige remvloeistoffen, waarvoor een derivaat van ethyleenoxide wordt gebruikt. Wagens die beroep doen op cruise- en afstandscontrole hebben zulke remvloeistoffen nodig. Andere sectoren waarbij de afname groeit, zijn wasproducenten en cosmeticabedrijven, die niet-ionische surfactanten, een ander derivaat, gebruiken.

Voor de nieuwe installaties, waarvan de gefaseerde opstart voorzien is in 2022, gaat BASF meer dan honderd nieuwe medewerkers in dienst nemen. Het gaat dan met name over ingenieurs, procesoperators, technici en logistiek operators.

Versterking wereldpositie Antwerpse chemiecluster

Het investeringsproject van BASF in de Antwerpse haven is na projecten van Borealis, Covestro en Ineos al de vierde investering van wereldformaat op amper een jaar tijd in de Antwerpse chemiecluster. “De vier projecten vertegenwoordigen bijna 5 miljard euro aan investeringen en 700 tot 800 nieuwe banen”, klinkt het bij de sectorfederatie essenscia Vlaanderen.

“Deze investering van BASF verhoogt de internationale slagkracht van Antwerpen en Vlaanderen als een van de toonaangevende chemieclusters in de wereld”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen. “Dit project biedt niet enkel kwaliteitsvolle jobs voor hoogopgeleide ingenieurs, maar ook voor technisch talent. Daarnaast is dit een sterke blijk van vertrouwen in de troeven van de Antwerpse chemiecluster op lange termijn door een bedrijf dat al 55 jaar in Antwerpen economische groei en tewerkstelling creëert.”

BASF Antwerpen is met meer dan 3.200 medewerkers en ruim vijftig verschillende productie-installaties het grootste chemiebedrijf in België en de op een na grootste productiesite van BASF wereldwijd.