BASF Foto: Michel Wiegandt

BASF vliegt (petro)chemische stalen per drone rond in Antwerpse haven

ANTWERPEN - Bedrijven SGS, ADLC en BASF Antwerpen werken samen om (petro)chemische analysestalen in de toekomst per drone te transporteren naar het labo in plaats van met bestelwagens. Woensdag vonden er al enkele succesvolle testvluchten plaats.

De drie partners introduceren het project 'Samplify': een transportdienst met drones voor (petro)chemische analysestalen in de haven van Antwerpen. Drone-operator ADLC voert de dronevluchten uit.

Normaal gezien gaan (petro)chemische analysestalen van een schip via wegtransport naar laboratoria voor verdere analyse, maar dat is volgens de partners tijdsintentief en dat zou een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich meebrengen.

Als de stalen per drone en dus via luchttransport worden vervoerd, zou de CO2-uitstoot met 80% gereduceerd worden en het zou bovendien vier keer sneller zijn dan transport via de weg. Het gaat om vluchten over grotere afstanden (max. 40km). Het transport is volledig computergestuurd vanuit een controlekamer, buiten het gezichtsveld van een piloot. Omdat de drones gevaarlijke producten zullen vervoeren in een industriële omgeving, zijn de vluchten onderworpen aan strenge veiligheidsvoorschriften. Het gaat volgens de initiatiefnemers ook over een Europese primeur.

Woensdag vonden al enkele succesvolle voorbereidende testvluchten plaats op de terreinen van BASF in de Antwerpse haven. Seçmen Akbas, Innovation & Technology Manager bij BASF Antwerpen, is enthousiast dat BASF kan meewerken aan het innovatieve project. “Na een aantal voorgesprekken waren we snel overtuigd van het veiligheidsontwerp en de projectaanpak. Wij geloven in de capaciteiten van de projectpartners om dit project veilig en succesvol af te ronden.” De komende maanden zal verder worden gewerkt aan het project.