Nieuws Antwerpen Basisinkomen stimulans voor vrouwelijk ondernemerschap?

Basisinkomen stimulans voor vrouwelijk ondernemerschap?

Basisinkomen stimulans voor vrouwelijk ondernemerschap?

Jong of oud, man of vrouw, kort- of langgeschoold:  bij alle bevolkingsgroepen is een meerderheid voorstander van het idee van een gegarandeerd basisinkomen voor iedereen. Meer bepaald zes op de tien Vlamingen delen die mening.
Het basisinkomen impliceert dat de overheid aan iedere burger een vast (maand)inkomen zou verstrekken, zonder inkomenstoets of werkverplichting. De grootste voorstanders zijn de 51- tot 65-jarigen (67%). Dat blijkt uit een studie die trendonderzoeksbureau Trendhuis bij 1.000 Vlamingen uitvoerde.

“25% van de Vlamingen geeft bovendien aan dat ze mits een basisinkomen een eigen onderneming zouden oprichten. Zonder een basisinkomen ziet 20% dit zitten. Dat is niet zo’n groot verschil. Opvallend is wel dat vooral vrouwen vaker geneigd zijn om dan hun eigen bedrijf op te richten. Zonder een basisinkomen zegt 14% van de vrouwen dat ze zichzelf in de toekomst een eigen zaak zien opstarten. Met een basisinkomen is dit 23%”, stelt Nathalie Bekx, ceo Trendhuis.

De studieresultaten wijzen erop dat amper 6% van de ondervraagde Vlamingen zijn job helemaal zou opgeven. Meer dan een op de drie overweegt dan wel om minder te werken, bijvoorbeeld halftijds of vier vijfde. Vrouwen (40%) zijn dat idee vaker genegen dan mannen (31%).

Wat zou een basisinkomen nog veranderen in hun gedrag? Naar eigen zeggen zou bijna de helft van de Vlamingen werk zoeken dat beter aansluit bij zijn talenten (47%) en zich meer inzetten voor vrijwilligerswerk (45%). Vier op de tien zouden opnieuw gaan studeren. Opvallend is dat meer dan de helft van de vrouwen zich op vrijwillige basis wil inzetten (54%), terwijl dat bij mannen vier op de tien is (39%).

Sinds 2005 houdt Trendhuis jaarlijks de vinger aan de pols bij de Belgen. Mede op basis van deze trendstudies stelt het trends voor het komende jaar vast. De cijfers uit dit onderzoek komen uit een trendstudie met 1.028 respondenten. Ook interviewde Trendhuis een reeks Vlaamse en internationale beleid- en opiniemakers om de resultaten te kaderen. Dit jaar verliep de studie in partnerschap met VDAB, ESF-Vlaanderen en Microsoft.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.