Paul Van Campfort Paul Van Campfort voor een camper met dochter Ella (14) op het dak. Het zijn elektrische campers, en toch stralen ze iets retro uit. Foto: Sarah Van den Elsken

Batterijen opladen zonder reisschaamte: verhuurbedrijf Menhert maakt elektrische camper voor iedereen beschikbaar

Kamperen met een busje dat de retrolooks heeft van het iconisch T2-Volkswagenbusje, maar wel met alle modern comfort én elektrisch. Dat kan via Menhert uit Zandhoven. Het bedrijf verhuurt vier verschillende types schattige elektrische campers, hun ‘hertjes’ genoemd.

En kalfjes, kleine elektrische buggy’s of wagentjes die op een autotrailer achter de camper mee kunnen voor lokale uitstapjes. Menhert, of eigenlijk menhert.com: Paul Van Campfort moet eerst die gekke naam eens uitleggen. Het bedrijfslogo is ook echt een hertengewei.

“Het verhuurbedrijf is gegroeid vanuit onze liefde voor kamperen, onze liefde voor Volkswagen-busjes en onze liefde voor de natuur. Enkele jaren reed ik met mijn gezin door een uitgestrekt bos op zoek naar een geschikte plek om met onze camper te overnachten. Plotseling dook er op een smal pad, vlak voor onze camper, een imposant hert op. We moesten krachtig remmen en voelden onze harten sneller kloppen. Geschrokken riepen we uit: amai men hert! Deze uitroep symboliseerde zowel onze versnelde hartslag als de bewondering voor het prachtig hert. Het was een opwindend moment dat ons nog meer bewust maakte van de grootsheid van de natuur.”

“Enkele jaren reed ik met mijn gezin door een uitgestrekt bos op zoek naar een plek om met onze camper te overnachten. Plotseling dook er op een smal pad, vlak voor onze camper, een imposant hert op. We moesten krachtig remmen en voelden onze harten sneller kloppen. Geschrokken riepen we uit: amai men hert”

Paul Van Campfort

Paul begon na te denken over meer duurzaam reizen, met respect voor onze planeet. Hij is niet de enige. Denk maar aan Tom Waes, die een zeilboot aan het bouwen is, om het onecologisch karakter van Reizen Waes te compenseren en zo op een duurzame wijze een (reis)programma hoopt te maken. In 2017 kwam het begrip vliegschaamte uit Zweden overwaaien, naderhand kwam daar de reisschaamte bij: de schaamte die mensen voelen als ze verre reizen maken omdat het slecht is voor het milieu. Wie thuisblijft, heeft de minste ecologische impact. Maar sommige mensen moeten echt op reis om hun batterijen op te laden.

Zelfs de stof rond de kussens van de zetels is gemaakt van gerecycleerde petflessen. Foto: Sarah Van den Elsken

“Voor ons werd die ontmoeting met dat hert en die spontane kreet een belofte om zorgvuldiger met de natuur om te gaan”, zegt Paul. “Als eerste in ons land bieden we nu elektrische campers aan, die we in Nederland volledig laten customizen. Onze noorderburen zijn altijd een gidsland geweest op het vlak van kamperen. Zo’n elektrische camper aankopen, vraagt een enorme investering, maar als je hem kan delen, maak je deze duurzame manier van reizen voor iedereen beschikbaar. Onze verhuurprijzen liggen op hetzelfde niveau als van een gewone diesel- of benzinecamper. We willen met Menhert ook bewustwording creëren.”

Binnen liggen onderdelen waar je in een mum een tuinset mee kan monteren. Foto: Sarah Van den Elsken

De elektrische campers lijken compacter dan een gewone camper. Iedereen met een rijbewijs B mag achter het stuur. Ze bieden plaats aan vier personen om te slapen. Beneden kan een dubbel bed worden uitgeschoven en boven kunnen er nog twee onder het hefdak. Zo’n hefdak is anders dan een daktent, want je kan met het trapje vanbinnen erin, terwijl je voor een daktent buiten een trapje nodig hebt.

Sterrenhemel

Bij een van de campers kan je met zicht op de sterrenhemel slapen. Alle details kloppen, van de led-sfeerlichtjes over het dak vol zonnepanelen tot de uitschuifbare inductie kookplaten, het wasbakje, de houten onderdelen die je buiten tot een tuinset kan opbouwen en waar je de uit gerecycleerde petflessen gemaakte kussens kan opleggen.

Foto: Sarah Van den Elsken

Dé hamvraag blijft: hoelang kan je reizen vooraleer je moet laden? “Drie tot vier uur, wat de normale reistijd is om een pauze in te lassen”, vertelt Paul. “Overal in Europa vind je laadpalen. Wij geven de campers altijd helemaal opgeladen mee, omdat we hier zelf aan het bedrijf over een oplaadstation beschikken dat gevoed wordt met zelf opgewekte groene stroom. Je hoeft hem zelfs niet vol terug binnen te brengen.”

“Je hebt er altijd wel bekijks mee. Ze zien er gewoon schattig uit. Een van de Volkswagencampers lieten we spuiten in het origineel lichtblauw van de iconische Volkswagen T2 bus”

Paul Van Campfort

Eind vorig jaar doorkruisten de reporters van de Warmste Week Vlaanderen in de Zandhovense hertjes van Menhert om hun reportages te draaien. “Je hebt er altijd wel bekijks mee. Ze zien er gewoon schattig uit. Een van de Volkswagencampers lieten we spuiten in het origineel lichtblauw van de iconische Volkswagen T2 bus. Ook die geel-witte is speciaal zo gespoten op onze vraag in de retrokleuren.”

Menhert verhuurt ook alle accessoires: van laadpassen (mocht je er zelf geen hebben), over keukenpakketten voor de inductiekookplaten, een extra slaaptent, een extra inductievuur, een fietsendrager en als speciaal item een lichtgewicht autotrailer om een kalfje mee te nemen. Een kalfje? “Zo noemen we onze compacte, elektrische wagentjes voor twee personen die zelfstandig gehuurd kunnen worden. Handig als bijvoorbeeld de mannen de barbecue opstellen op de kampeerplek en de vrouwen nog in het dorp inkopen gaan doen. Of als je aan de kust kampeert en er lokaal uitstapjes wil maken.”

Foto: Sarah Van den Elsken

De hertjes van Menhert heten Adventure Express, Holiday Hopper, Turbo Tom en Ohm Sweet Ohm. Het zijn drie Volkswagens en een Opel. De kalfjes luisteren naar de namen Frank the Tank en The President. De voertuigen zijn te huur voor een weekend, een week, twee weken of langer.

Roadtrip

Alle elektriciteit binnen in de camper zoals de kookplaten en verlichting werken autonoom met de zonnepanelen op het dak. “Onlangs is er een gezin met een zoontje van drie met een hertje op reis geweest. Die kleine had de tijd van zijn leven gehad op die passagiersstoel, waar je hoog zit en een fantastisch uitzicht hebt. We zien ook dat veel mensen met een hertje op roadtrip door Scandinavië gaan, omdat je daar vrij mag kamperen op veel plekken.”

Mensen krijgen gratis een grijper mee als ze onderweg nog wat zwerfvuil willen opruimen. Omdat je bijna geruisloos rijdt, komen de wilde dieren letterlijk dichterbij. “In de paasvakantie zijn we zelf in Castilië gaan kamperen. Op een gegeven moment rende een grote vos een eind naast de camper mee.”

Aan alles werd gedacht, hier kan je je gsm opladen, met elektriciteit van het zonnedak. Foto: Sarah Van den Elsken

Foto: Sarah Van den Elsken

Alles werd in Nederland op maat gemaakt. Foto: Sarah Van den Elsken