Nieuws Antwerpen BBI eist bijna 50 miljoen van filmproducent Corsan

BBI eist bijna 50 miljoen van filmproducent Corsan

BBI eist bijna 50 miljoen van filmproducent Corsan

corsanHet Antwerpse filmbedrijf Corsan van producent Paul Breuls is 48 miljoen verschuldigd aan de Bijzondere Belastinginspectie. Dat schrijft De Tijd. Dat betekent meteen een nakend faillissement voor Corsan. Tegelijk dreigen een duizendtal investeerders mee de boot in te gaan en tientallen miljoenen euro’s te verliezen. Naast het faillissement loopt er ook een gerechtelijk onderzoek tegen het filmbedrijf. De BBI viel twee jaar geleden binnen bij de kantoren van Corsan op de Antwerpse Brouwersvliet. Na onderzoek besloot de BBI dat er belastingen zijn ontdoken, schrijft De Tijd. Op 19 juli kreeg het filmbedrijf van de Antwerpse rechtbank van koophandel bescherming tegen zijn schuldeisers. Insiders vermoeden dat de BBI zijn miljoenenclaim nu heeft verstuurd om als grootste schuldeiser mee te kunnen stemmen over het voortbestaan van Corsan.

Meer dan duizend Vlaamse zelfstandigen, vrije beroepen en bedrijven hebben alles bij elkaar voor tientallen miljoenen belegd in filmprojecten van Corsan. Dit gebeurde via de ‘tax shelter’constructie, waarbij geld dat wordt geïnvesteerd in de Vlaamse filmindustrie fiscaal begunstigd wordt. Daarbovenop beloofde de bedrijfsleiding ook nog eens bijkomende rendementen op de realiseerde winsten van de filmprojecten. Maar daar is niet veel van in huis gekomen. De fiscus weigerde voor enkele projecten geen fiscaal attest af te leveren, waardoor ook het belastingvoordeel wegviel. Recente films van Corsan zijn ’Third Person’, ‘Killing season’ en ’The Emperor’

Een van de grootste klanten van Corsan was de Brouwerij Haacht van het beursgenoteerde Co.Br.Ha. De rechtbank veroordeelde Corsan al tot de betaling van 1,1 miljoen euro aan de brouwerij. Corsan gaat prat op een lang palmares van films dat al teruggaat tot ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus uit 1990. In de jaren 90 was Corsan Productions trouwens al eens het voorwerp van een strafdossier bij het Antwerpse parket, maar de bedrijfsleiders maakten een doorstart met een ‘nieuw’ bedrijf met de naam Corsan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.