Nieuws Antwerpen Bedrijven carpoolen in haven van Antwerpen

Bedrijven carpoolen in haven van Antwerpen

Bedrijven carpoolen in haven van Antwerpen

carVijf Antwerpse bedrijven zijn toegetreden tot het carpoolplatform dat onlangs opgericht werd in de haven van Antwerpen. Werknemers van CNH Industrial, Lanxess, Hanjin Shipping, de kerncentrale van Doel en Port of Antwerp zelf kunnen voortaan samen met collega’s kostendelend samen naar de job rijden. Ze halen er bovendien nog een fiscaal voordeel uit.

Om de mobiliteit van en naar de bedrijven in de haven op een duurzame manier te versterken, blijft het Havenbedrijf carpoolen promoten. Kostenbesparingen en milieuvriendelijkheid zijn voor de hand liggende voordelen van carpooling. Maar ook de toenemende verkeersdrukte in en rond Antwerpen kan een belangrijk motief zijn om de wagen te delen: hoe minder voertuigen op de weg, hoe vlotter de doorstroom.

De kerncentrale van Doel was een van de eerste bedrijven die zich liet aansluiten op het platform. Wegens de moeilijke ligging is een verplaatsing naar Doel niet mogelijk met openbaar vervoer.  Sowieso was er al een cultuur van carpoolen. Met het gebruik van carpoolplaza wordt het ook nieuwe medewerkers gemakkelijker gemaakt om te carpoolen. Gemiddeld zijn er ongeveer een 80-tal personen die carpool registreren maar een veelvoud die effectief carpoolen.

Met meerdere mensen in een auto bespaar je effectief geld. Je kunt de kosten delen, afwisselend rijden of als bestuurder een vergoeding vragen. Bovendien is er een belastingvoordeel.

Werknemers kunnen op het platform een vraag en/of aanbod registreren: traject en tijd. Dit kan eenmalig zijn, onregelmatig of regelmatig. Er is ook de mogelijkheid om onderweg iemand op te pikken. Eenvoudiger kan het niet. Het systeem doet de rest.

De organisatie Taxistop informeert en ondersteunt bedrijven in hun promotie naar de werknemers en zorgt voor een voordeelcalculator waardoor iedere werknemer in één oogopslag zijn voordelen van het carpoolen kan uitrekenen. Zo hebben carpoolers (chauffeur én passagier) recht op een fiscale vrijstelling van het woon-werkverkeer, onderschrijft de arbeidsongevallenverzekering het carpoolen (ook indien er een omweg wordt gemaakt) en de burgerlijke aansprakelijkheid voor de passagiers.

Bedrijven kunnen hun werknemers stimuleren door het aanbieden van speciale carpoolingparkeerplaatsen, een thuisrit te garanderen (bv. taxi), de uurroosters van de carpoolteams op elkaar af te stemmen en een dedicated carpoolrubriek te voorzien op het intranet.

Wie wil intekenen op het Port of Antwerp carpoolportaal kan daartoe contact opnemen met Sofie Defour van Taxistop.be op telefoon 09/242 32 23

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.