groen bedrijventerrein

Bedrijventerreinen gaan de ecologische toer op.

Bedrijventerreinen zijn over het algemeen geen toonbeelden van ecologische landschapsinrichting. Omdat bedrijven ruimte nodig hebben werd de afgelopen decennia natuur aangesneden buiten de stedelijke kernen. Bij de aanleg van die bedrijven'parken' werd in de eerste plaats gekeken naar toegankelijkheid: waar planten we ons bedrijventerrein zodanig in dat het makkelijk bereikbaar is voor werknemers, leveranciers en klanten. Daarom werden die bedrijventerreinen liefst in de nabijheid van grote toegangswegen gelegd. Groenvoorziening was niet de eerste prioriteit.

Dit zal het in de toekomst allicht ook niet worden, maar toch zal er meer aandacht aan de groenomgeving worden geschonken. Al was het maar omdat ook werknemers graag in een prettige omgeving werken en ook klanten graag worden onthaald in een aangename leefomgeving.

Interreg, dat is het Vlaams-Nederlandse samenwerkingsorgaan in de grensstreek, wilde het voortouw nemen om bedrijventerreinen 'groener' te maken en lanceerde het project 2B Connect.

Dat project heeft precies tot doel het vergroenen van bedrijventerreinen.  In de grensregio Vlaanderen-Nederland werden tien gebieden geselecteerd waar  met de bedrijven wordt samengewerkt aan biodiversiteit. Van bestaande bedrijventerreinen die een biodiverse make-over krijgen tot nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen waar van bij de aanleg rekening wordt gehouden met de natuurwaarden in de buurt. Van volledige bedrijventerreinen tot individuele bedrijfskavels.

Deze terreinen vormen een groene stapsteen in het landschap, maar bieden ook aan het bedrijf zelf, werknemers, recreanten en omwonenden heel wat voordelen.

Een van de 'proefterreinen' is het bedrijventerrein van Niel. Op 1 juni wordt daar een 'groensafari' georganiseerd waar het project op locatie uit de doeken wordt gedaan.

Faunatunnels, een groenbuffer met inheemse bomen en struiken, wadi's, een vleermuizenverblijf, een heuse fauna-uitstapplaats aan het kanaal en andere natuurinrichtingen geven het bedrijventerrein in Niel kleur.

U kan zelf gaan kijken hoe zo'n groenaanleg op een industrieterrein eruit ziet. Inschrijven kan hier.

23 partners werken mee aan 2B Connect: dertien uit Vlaanderen en zes uit Nederland. De partners uit Vlaanderen zijn onder andere de Vlaamse Overheid, de provincie Antwerpen en de Strategische Projectenorganisatie Kempen.

Het Europese project 2B Connect ging op 4 januari 2016 van start. 2B Connect zet zich drie jaar lang in voor meer biodiversiteit op minstens 70 bedrijventerreinen in de grensstreek België-Nederland. De groene infrastructuur die zo ontstaat, speelt een belangrijke rol als natuurverbinding voor planten en dieren. Ook reikt dit project verschillende instrumenten aan om ook andere bedrijven te helpen werken aan biodiversiteit.

2B Connect vergroent terreinen, leidt adviseurs op, onderzoekt en verspreidt kennis en goede voorbeelden.

Op 22 mei is er alvast een vormingsdag in Leuven. Inschrijven kan hier.