Afbeelding4 Kim Roovers en Ken Pieters zijn het gezicht van Sereni. Foto Koen Fasseur.

Begrafenisondernemer Sereni De Polder opent nieuw filiaal in hartje Stabroek

STABROEK - Op de hoek van de Dorpsstraat en de Kleine Molenweg opent Sereni De Polder volgende maand een nieuw filiaal. Dat is knal in het centrum van de gemeente, op de plaats waar Bakkerij Wouters tot voor kort was gehuisvest.

Drie jaar geleden sloot de lokale begrafenisondernemer Paul Groffen zich aan bij het netwerk van begrafenisondernemers Sereni. Paul Groffen was met zijn 42 jaar beroepservaring in de polderregio een vaste en ingeburgerde waarde en helemaal verankerd in de lokale gemeenschap.

Met een uitvaartkantoor in de Monnikenhofstraat en een moderne aula aan de Buitenmolen in Berendrecht breidt Sereni De Polder nu zichtbaar uit in het centrum van Stabroek. Kim Roovers en Ken Pieters zijn ondertussen de vaste gezichten van Sereni De Polder. Alhoewel het duo de streek goed kent, blijft het moeilijk om zich optimaal te integreren in de poldergemeenschap. Het openen van een nieuw filiaal is hierbij een belangrijke stap.

Persoonlijke begeleiding

“Maar het mag daar niet bij blijven”, stelt Ken Pieters. “Een van de belangrijkste troeven die we de mensen bieden is onder meer de persoonlijke begeleiding bij een overlijden. Tijd vrijmaken voor de familie, hen steunen en ervoor zorgen dat de nabestaanden zich kunnen concentreren op de uitvaart is essentieel. Maar ook de zorg nadien is belangrijk. Daarom bellen we enkele weken na de begrafenis de nabestaanden op om te informeren hoe het met hen gaat. Indien nodig bieden we vanuit Sereni de nodige hulp aan. Dat is meteen een voordeel om te behoren bij een netwerk”, legt Ken Pieters uit. Sereni overkoepelt op dit moment 46 autonome begrafenisondernemers.

 

Stabroeks filiaal op de hoek van Dorptsstraat en Kleine. Foto Koen Fasseur

Aanwezig zijn

“Niet alleen aanwezig zijn in het straatbeeld is nodig. Het is ook van belang om verankerd te zijn in het lokale leven. Omdat noch Ken noch ikzelf geboren en getogen polderbewoners zijn, lijkt het ons vanzelfsprekend dat het initiatief daarom van ons komt. We weten dat het voor polderverenigingen niet altijd even gemakkelijk is om bijvoorbeeld geschikte locaties voor vergaderingen te vinden. De aula aan de Buitenmolen stellen we daarom ter beschikking. Daar houdt Sereni De Polder nu al kleinschalige culturele activiteiten.

“Maar er kunnen meer activiteiten plaatsvinden en die moeten niet enkel door ons worden georganiseerd. Onze ruimte is bijvoorbeeld ook erg geschikt voor exposities en tentoonstellingen”, zegt Kim Roovers.

Uitvaart bespreken

Een uitvaart en de voorbereiding ervan blijven altijd erg emotionele momenten. Het is een scharniermoment voor de nabestaanden. Dat was en is nog altijd zo. Toch zien Kim Roovers en Ken Pieters trends die zich langzaam maar zeker doorzetten. “Het aantal kerkelijke begrafenissen neemt af en ook uitvaarten met een kist zitten in een dalende lijn. Alhoewel dood en overlijden nog te veel in de taboesfeer hangen, stellen we vast dat er steeds meer mensen zijn die hun eigen uitvaart komen bespreken”, geeft Ken Pieters mee.