Nieuws Antwerpen Bijna 2.000 nieuwe jobs in chemie- en farmasector

Bijna 2.000 nieuwe jobs in chemie- en farmasector

Bijna 2.000 nieuwe jobs in chemie- en farmasector

ANTWERPEN – De chemie- en farmasector heeft vorig jaar in België 1.896 extra banen gecreëerd. Dat is het hoogste aantal in twintig jaar. Toch houdt de sector er rekening mee dat 2022 een verschrikkelijk jaar kan worden. “Doemscenario’s waarbij de industriële productie tijdelijk moet worden stil gelegd, zijn niet langer ondenkbaar”, klinkt het.

Sectorfederatie Essenscia heeft donderdag op een persconferentie over de jaarcijfers uitstekende cijfers voorgesteld. “Er zijn vorig jaar 1.896 nieuwe jobs bijgekomen”, zegt woordvoerder Gert Verreth. “De tewerkstelling in onze sector stijgt al acht jaar op rij, goed voor 9.222 extra jobs. De export is met 33% gestegen, de omzet met 22% en de investeringen met 17%.”

Niets dan positieve cijfers dus. En toch zijn de verwachtingen voor de nabije toekomst gitzwart, vooral door de crisis in Oekraïne. “Dit is de derde crisis op rij, na de Brexit en corona”, zegt Hans Cassier, voorzitter van Essenscia. “Ditmaal gaat het om een energiecrisis die de internationale concurrentiepositie van onze sector erg verzwakt, zowel tegenover de buurlanden als ten opzichte van andere werelddelen.”

Hans Cassier, voorzitter van Essenscia.

“De inflatie in België, en de daaraan gekoppelde loonstijgingen, ligt structureel hoger dan in de ons omringende landen. Niet alle extra kosten kunnen zomaar worden doorgerekend. We zien nu al een terugval in de vraag naar onze goederen, want ook het consumentenvertrouwen is gekelderd. Die toenemende onzekerheid zorgt voor grote ongerustheid. Alle alarmbellen gaan af”, zegt Hans Cassier.

Door de fors stijgende kosten sluit de sector een crisis niet uit. “Doemscenario’s waarbij de industriële productie tijdelijk wordt verminderd of zelfs stilgelegd, zijn niet langer ondenkbaar”, zegt de sector.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.