BloomUp

BloomUp zorgt voor snellere mentale ondersteuning jongvolwassenen

De Antwerpse start-up BloomUp helpt jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar sneller de stap te zetten naar mentale ondersteuning, met een laagdrempelige oplossing zonder wachtlijsten. Door online enkele vragen te beantwoorden, worden de gebruikers van de website van BloomUp meteen gematcht met 3 erkende psychologen of psychotherapeuten. De keuze is vrij en het kennismakingsgesprek gratis. Momenteel zijn al 30 zorgverleners aangesloten bij het platform.

Slechts één op drie Belgen met mentale zorgen gaat op zoek naar professionele hulp. Bovendien start die professionele zorg vaak te laat. Veel voorkomende drempels zijn een gebrek aan zelfinzicht, stigma, budget en toegankelijkheid. BloomUp wil die drempels verlagen en bijdragen aan het verkorten van de wachttijden voor psychologische ondersteuning. Gemiddeld bedragen de wachttijden tussen een maand en een jaar, zo blijkt uit onderzoek van denktank Itinera.

De Antwerpse start-up richt zich op de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar. “Dat is niet toevallig”, zegt mede-oprichtster Ellen Batens. “Het aantal jongvolwassenen dat zich slecht voelt, is door corona verdriedubbeld blijkt uit een onderzoek van Axa. Bovendien begint ongeveer 80 procent van de psychische problemen tussen 15 en 25 jaar volgens wetenschapsmagazine EOS Wetenschap.

Online match in vier stappen

Via de website van BloomUp worden gebruikers in enkele stappen gematcht met een erkend online psycholoog of psychotherapeut. Eerst moet de gebruiker enkele vragen beantwoorden over hun noden en voorkeuren. Vervolgens worden ze gematcht met drie therapeuten en krijgen een korte bio met hun expertise, naam en foto. Afhankelijk van de beschikbaarheid, kunnen ze meteen een videocall starten of een gesprek boeken op een later tijdstip. Het eerste gesprek is gratis en bedoeld om elkaar te leren kennen.