bluechem3

BlueChem trekt eerste starters aan

ANTWERPEN – BlueChem, de eerste incubator in België die zich toespitst op duurzame chemie, kondigt de eerste starters en groeibedrijven aan die hun intrek zullen nemen op zijn klimaatneutraal bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Naast drie starters zullen ook speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen Catalisti en onderzoeksorganisatie VITO een kantoor huren bij Blue Gate. Voor de inrichting van hun laboratoria kunnen de starters, Arpadis, Creaflow en InOpSys, rekenen op de financiële ondersteuning van het BlueChem Kickstart Fund van Stad Antwerpen. 

Hoewel de deuren van BlueChem officieel pas op 28 april 2020 openen, tekenden deze week de eerste vijf huurders al een contract. Naast drie innovatieve starters, Arpadis, Creaflow en InOpSys, zullen ook de speerpuntcluster Catalisti en onderzoeksorganisatie VITO hun intrek nemen op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Ook drie partnerbedrijven uit de sector: BASF, Borealis en INEOS zullen er kantoren hebben om beloftevolle innovaties te steunen en te helpen doorgroeien.

BlueChem Kickstart Fund

Om de startende bedrijven een financieel duwtje in de rug te geven, lanceerde Stad Antwerpen nu ook het BlueChem Kickstart Fund. Het investeringsfonds zal de starters, waaronder dus ook Arpadis, Creaflow en InOpSys, bijstaan in het inrichting van hun laboratorium. “De stad Antwerpen maakt met BlueChem en het BlueChem Kickstart Fund haar ambitie waar: meer innovatiekracht realiseren voor de chemiesector, de economische motor van Antwerpen”, vertelt Claude Marinower, Antwerps schepen voor Economie, Innovatie en Digitalisering.

Duurzame chemie en circulaire economie

Er lopen momenteel nog gesprekken met andere geïnteresseerde bedrijven, maar de activiteiten van de eerste huurders in BlueChem maken alvast duidelijk waar de focus ligt: “Het gaat stuk voor stuk om innovatieve bedrijven die elk op hun manier bezig zijn met duurzame chemie en circulaire economie”, legt Frank Beckx, voorzitter van BlueChem, uit. “Dat ook speerpuntcluster Catalisti en enkele grote chemiebedrijven BlueChem als uitvalsbasis kiezen, is een goede zaak. Zo stimuleren we open innovatie en creëren we het ideale ecosysteem voor de chemie van de toekomst. We voorzien een inloopperiode van vijf jaar om in BlueChem een maximale bezettingsgraad te bereiken.”