Nieuws Antwerpen Bod op Makro niet geloofwaardig, einde verhaal voor 1.400 werknemers

Bod op Makro niet geloofwaardig, einde verhaal voor 1.400 werknemers

Foto: Alexander Meeus

Bod op Makro niet geloofwaardig, einde verhaal voor 1.400 werknemers

DEURNE – Het eerder deze week ingediende bod op Makro Cash & Carry is verworpen, waardoor er voor de 1.400 medewerkers van Makro geen perspectief is. Sligro redt wel vijfhonderd jobs bij Metro.

Er was dinsdag, toen de gerechtsmandatarissen vijf biedingen ontvingen op onderdelen van Makro Cash & Carry Belgium, hoop dat er ook perspectief was voor de medewerkers van Makro. Maar de twijfel die er toen was over de kwaliteit van het bod, is nu bevestigd. De mandatarissen verwerpen volgens onze informatie het bod van de Franse vennootschap in oprichting die kandidaat was voor zowel de Makro- als Metro-winkels. Die partij was de enige die zowel op Makro als Metro bood en beloofde om zeventig procent van de bedreigde jobs te redden.

De betrokken vennootschap werd bijgestaan door een zekere Karel Verschueren, een Vlaming die in Duffel werd geboren, maar zijn domicilie in Zwitserland heeft. Uit onderzoek in het Belgische Staatsblad blijkt dat Verschueren twintig jaar geleden al door het hof van beroep werd veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel voor onder meer misbruik van vertrouwen en belastingfraude. Sindsdien dook hij af en toe op als kandidaat-bieder in dossiers van vennootschappen in moeilijkheden.

Het bod, dat naar verluidt erg summier was, voldeed niet aan de biedingsvereisten en werd daarom niet weerhouden. Concreet betekent dit dat het voor de circa 1.400 werknemers van Makro einde verhaal lijkt. Van de 1.900 medewerkers die bij Makro Cash & Carry Belgium werken, kunnen er wel 506 jobs gered worden door de Nederlandse horecaspecialist Sligro. In dat cijfer zit ook een honderdtal jobs van medewerkers op de gedeelde hoofdzetel van Makro en Metro.

Toch geld voor ontslagpremies?

Het positieve nieuws is dat Sligro meer dan 55 miljoen euro biedt. Dat geld kan worden gebruikt om ontslagpremies te betalen aan het personeel van Makro Cash & Carry. Eventuele resterende tegoeden van het personeel kunnen dan gerecupereerd worden via een speciaal fonds.

Sligro biedt op tien van de elf Metro-winkels, maar maakte zich wel sterk dat het alle medewerkers wil overnemen. De vestiging in Antwerpen-Noord zit niet in het bod omdat die overlapt met een eigen vestiging van Sligro, dat in België ook het voormalige ISPC omvat alsook Java. Ook de vestiging in Evergem is voor Sligro geen prioriteit, opnieuw door een mogelijke overlap. De verwachting is dat de Limburgse horecagroep Van Zon die mogelijk koopt.

De gerechtsmandatarissen ontvingen ook nog twee andere biedingen, waaronder die van Vincent Nolf, de directeur van Makro Cash & Carry Belgium. Die had zich aanvankelijk als gemotiveerde partij opgesteld, maar deed uiteindelijk slechts een symbolisch bod op de Metro-winkels. Verder was er nog een lokaal bod.

Uitverkoop met kortingen tot negentig procent

De biedingen worden maandag overgemaakt aan de ondernemingsrechtbank en zouden al op vrijdag 2 december behandeld worden. Schuldeisers en andere betrokken partijen kunnen er dan voor of tegen pleiten. December lijkt dus hoe dan ook de maand waarin de ondernemingsrechtbank zich uitspreekt.

Voor de Makro-winkels dreigt het dan dus einde verhaal te worden. Het bedrijf startte maandag met bescheiden uitverkoopkortingen van twintig procent, maar in de volgende folder is al sprake van zeventig procent. Wat daarna overblijft, zou worden verkocht tegen negentig procent korting.

Verwacht wordt dat de vennootschap Makro Cash & Carry Belgium na de overdracht van de Metro-activiteiten het faillissement zal aanvragen. De ondernemingsrechtbank zal dan curatoren aanstellen die de inboedel van de winkels te koop zullen stellen. Makro startte in 1968 met het idee van een zelfbedieningsgroothandel gericht op kleine zelfstandigen. Die formule wist de directie niet aan te passen aan de veranderende markt.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.