Michel Heirman Michel Heirman in zijn eigen trainingsschool met een ruiker bloemen die hij bij de opening van het gemeentebestuur kreeg. Foto: kma

Body & Mind Michel opent knappe sportstudo voor mental coaching, personal training en voedingsadvies: ook auti-lessen door herboren jongen met autisme

Michel Heirman is op zijn 57ste aan een nieuw avontuur begonnen. In een knappe ruimte in de Langestraat opende hij Body & Mind Michel, waar hij persoonlijke begeleiding geeft op vlak van voeding, sport en mentaal welzijn. “Ik ben al 36 jaar bezig, maar door de groeiende vraag kan ik nu vanop één locatie werken.”

Michel Heirman was vroeger zelf topsporter. Hij is nog altijd een kleerkast, maar wel met een peperkoeken hart. Michel heeft de gave dat hij goed kan luisteren en praten. Met Body & Mind Michel zette hij al knappe resultaten neer. Zo brachten we in januari nog het verhaal van Vince uit Viersel, een zestienjarige jongen met autisme, die op zijn veertiende bijna 140 kilo woog en dankzij de begeleiding van Michel al veertig kilo verloor. Mentaal onderging Vince een metamorfose. Hij voelt zich nu veel beter in zijn vel.

Michel met Vince, met wie hij een unieke band ontwikkelde. Foto: BMM

“In de Veerstraat in Viersel waar ik woon, is Vince mijn buurjongen”, vertelt Michel. “Ik had thuis mijn eigen praktijkruimte, maar voor de fitness moest ik naar een sportstudio in de buurt. Voor mijn klanten was het onpraktisch dat ze twee keer een verplaatsing moesten maken. Toen ik zag dat hier in Zandhoven deze ruimte te huur kwam in het gebouw van de vroegere Inza-fabriek, heb ik direct gebeld. Ik ben heel dankbaar dat LA Investment, de eigenaar van het gebouw, me deze kans geeft.”

Foto: kma

De ruimte boven de Pearl-opticien is semi-industrieel maar tegelijk heel familiaal en gezellig. Je komt binnen langs een trappenhal vol verwijzingen naar het rijk verleden van de vroegere melkfabriek, zoals oude zakken melkpoeder uit Zandhoven. Binnen is er een groot raam met uitzicht over de Langestraat. Er is een zithoek langs de straatzijde, gevolgd door een grote sportruimte met allerlei fitnesstoestellen, een sportmat en een kantoor waar rustig gebabbeld kan worden. “Achteraan heb ik nog een tuin zodat we bij goed weer buiten kunnen sporten”, vertelt Michel.

Body & Mind Michel zit boven Pearle opticiens op de site De Melkerij in de Langestraat in Zandhoven. Foto: kma

Naast personal training en voedingsadvies hecht Michel veel belang aan mental coaching. “Er is tegenwoordig weinig sociaal contact. Veel mensen zitten in de knoop. Hier krijgen ze een gratis koffie als ze aankomen. Ze komen trainen bij een vriend, zo ervaren ze het zelf. Overdag begeleid ik veel 40-plussers, ’s avonds komen hier veel jongeren. Ik werk met groepjes van maximum zes, ofwel één op één. Binnenkort starten we op woensdagnamiddag met lessen speciaal gericht op kinderen en jongeren met autisme, gegeven door Vince zelf, die ik nu als coach opleid. Sinds hij zich zoveel beter voelt, denkt hij veel na over zijn toekomst, wat hij later wil doen. Ik begeleid momenteel ook een jongen met een ernstig agressieprobleem.”

Mensen met een obesitas probeert Heirman via een gezondere levensstijl terug uit hun kot te krijgen. “Personen van 150 of 160 kilo opnieuw laten sporten: daar haal ik zelf veel voldoening uit. Het is nooit te laat en niks is onmogelijk.”