Bolides rijdt nog in het rood

auto'sdelenBolides kreeg de laatste maanden flink wat vaart mee maar rijdt alsnog in het rood. Het dienstenbedrijf dat een systeem van auto's delen opstartte realiseerde tijdens zijn tweede boekjaar een negatieve brutomarge van 147.000 euro. Het bedrijfsresultaat zakte daardoor verder weg tot een verliescijfer van 234.000 euro.

Bolides
heeft in de afgelopen maanden verscheidene gebruikersgemeenschappen in Antwerpen opgestart. In verscheidene wijken hebben zich  gebruikers aangemeld via de ‘plant je vlag’-campagne op het online platform van het bedrijf. In gans Vlaanderen registreerden zich intussen meer dan 700 potentiële gebruikers.

Bolides biedt zijn gebruikers duurzame individuele mobiliteit met comfortabele wagens en dat op basis van een pay-per-use formule. Centraal staat het online gebruikersplatform rond de smartphone waarvoor een eigen applicatie voor iOS en Android werd ontwikkeld en waarmee de auto’s kunnen gereserveerd, gestart en betaald worden.

Geïnteresseerde gebruikers wordt gevraagd om op de website van Bolides een virtuele vlag in hun straat te planten. Bij een densiteit van 40 vlaggen per km², wordt de autodeelservice in de betreffende wijk effectief opgestart.  Het systeem werd opgezet door  Bart Lizen, de bedenker van Bolides en zijn zakelijke partner Thibaud Dedier..

Bolides richt zich op mensen die bewust kiezen om niet te investeren in wagenbezit maar toch waarde hechten aan individuele en kwalitatieve mobiliteit. Tegen 2018 wil de nieuwe autodeelservice 1000 wagens in beheer hebben. De totale markt voor het autodelen in België wordt geschat op potentieel 110.000 gebruikers ofwel 4400 deelauto’s.

Lizen en Dedier brachten hun expertise rond duurzame conceptontwikkeling samen met een jarenlange ervaring in de fleet-, lease- en autoverhuurmarkt. Alle wagens zijn uitgerust met de nodige veiligheidssystemen, motoren die duurzaamheid aan efficiëntie koppelen, vijf deuren en een complete comfortuitrusting zoals parkeerhulp, airconditioning en gps. De bolides zijn herkenbaar aan het discrete oranje logo van Bolides op het spatbord vooraan.

Als startup verdient Bolides allicht nog wat geduld. Het systeem moet in evenwicht gebracht worden. Dit neemt niet weg dat het over te dragen verlies van het bedrijf volgens het recent gedeponeerde jaarverslag inmiddels opgelopen is tot 415.000 euro.