Nieuws Antwerpen 'Born in Antwerp' toont Antwerpen als creatieve stad

'Born in Antwerp' toont Antwerpen als creatieve stad

'Born in Antwerp' toont Antwerpen als creatieve stad

bornDe stad Antwerpen zet dit jaar Antwerps creatief talent in de kijker met het themajaar “Born in Antwerp.” De ontmoetingsplaats van dit project: het “Hoofdkwartier van Born in Antwerp” aan het Kattendijkdok/Oostkaai 21. Daar kunnen designers, modeontwerpers, beeldende kunstenaars, muzikanten,… maar ook andere creatieve Antwerpenaren samenkomen om er hun passie en ideeën te delen. De start wordt gevierd met een groot openingsweekend vanaf 22 april. Het Eilandje wordt op die manier de creatieve broedplaats voor talent.

Vanaf 22 april tot 2 oktober wordt het “Hoofdkwartier van Born in Antwerp” dé place to be in Antwerpen. In de loods zal onder andere een filmzaal, een auditorium, 2 bars met zonneterras, een creatief werkatelier en een vergaderzaal te vinden zijn. Naast het samenwerken en het uitwisselen van ideeën, kunnen creatievelingen er ook hun werk voorstellen aan zowel professionals als aan het grote publiek. Dit alles met één gemeenschappelijk doel: Antwerpen nog sterker op de kaart zetten als creatieve stad!

Op donderdagen kan je er terecht voor interessante events zoals Fashion Whispers en Let’s Talk Design. Elke vrijdag krijgt telkens een andere Jonge Maker carte blanche om dan een avond in het “Hoofdkwartier van Born in Antwerp” te organiseren. Stephanie Specht, Dennis Tyfus, Unfold, Studio Start, Sara De Bondt zijn slechts een aantal namen die de revue passeren. Op zaterdag zit je goed voor een workshop of film van onder andere Otarkino (diner op het ritme van de film), Les Odettes of CTRL Copy. Afspraak op zondag voor verrassende lokale markten zoals MARTA, Goegekregen en de Buurderij.

Born in Antwerp stelt vijf curatoren aan, elk met hun eigen expertise in hun vakgebied. Elke curator plant een dag in het “Hoofdkwartier van Born in Antwerp” die in het teken staat van zijn field of play. Dit kan gaan van lezingen, workshops, ateliers, concerten, expo’s, anything goes! Daarnaast plannen ze nog tal van andere zaken in het programma van Born in Antwerp.

Isabel Van Den Broeck, managing director van Creative Belgium, representeert de communicatiesector. Modeontwerper Bruno Pieters is met zijn eigen label Honest by de mode-expert van het gezelschap en ontrafelt in zijn tentoonstelling ‘Today’s hero is Anonymous’ de Antwerpse modescène. Beeldend kunstenaar Lieven Segers cureert ‘11 kunstenaars tegen de muur’: een bijzondere tentoonstelling op gevels in de Antwerpse binnenstad. Rizon Parein, 3D-artist en illustrator, brengt oa het OFFF Festival naar Antwerpen en Axel Enthoven, industrial designer, wil nieuwe uitdagingen formuleren op vlak van design in Antwerpen.

Naast de opening van het creatieve hoofdkwartier in april, komt Born in Antwerp ook met een app op de proppen. Naast een agenda met alle relevante data rond het project vind je er een overzicht met 100 Antwerpse innovatieve ideeën. Van de creaties van Panamarenko tot de muziek van Dimitri Vegas en Like Mike. Vanaf 15 april kan je deze downloaden!

De opening van het “Hoofdkwartier van Born in Antwerp” geeft dan ook het startschot van een goed gevuld programma. Wat kan je allemaal verwachten van Born in Antwerp? Een expo van Bruno Pieters, de Modeshow van de modeafdeling van de Academie én een tentoonstelling van alle Masters van Sint-Lucas en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten onder één dak. Ook De Invasie van Antwerpen, het internationaal gerenommeerde congres voor grafisch talent OFFF Festival en de heropening van het Museum Plantin Moretus ontbreken niet.

“Innovative ideas are born in Antwerp, dit project komt als geroepen”, aldus Philip Heylen, schepen van Cultuur en Economie. “Antwerpen staat bekend als een creatieve broeihaard. Naast de al wereldbekende Antwerpenaren zoals Rubens, Dries Van Noten & The Antwerp Six, Jan Fabre tot zelf Netsky, zijn er dagelijks zo’n 18 000 professionelen actief in de creatieve sector. Dit komt overeen met een op zes ondernemingen die bezig is met design, mode, architectuur tot zelfs film en muziek.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.