twee-beelden (84) Themabeeld & CEO Dirk Theuns.

Bouwbedrijf IKO perfectioneert circulair daksysteem

Het Belgische bouwbedrijf IKO, dat vanuit Antwerpen exporteert naar zowat zeventig landen, wil circulaire daken een duw in de rug geven. Het ontwikkelde daartoe nieuwe technologie, die ingehuldigd werd door Vlaams minister-president Jan Jambon, meldt het bedrijf woensdag.

De firma in kwestie is ondertussen meer dan honderd jaar oud en werkt reeds een tiental jaar rond circulaire daken of "duurzame platdaksystemen". Geen overbodige luxe, zo stelt het berijf, "zeker gezien de steeds groter wordende problematiek met betrekking tot grondstoffen en bouwafval".

De nieuwe recylcagetechnologie, ontwikkeld in Antwerpen, kreeg de naam Orion. Het systeem kan productierestanten, snijresten van daken en oude dakbedekking als grondstof gebruiken voor nieuwe hoogwaardige dakrollen. Dat alles moet tot 'zero waste' leiden op de Antwerpse productiesite.

"Deze technologie is, in combinatie met de circulaire daksystemen, een echte 'game changer'", weet CEO Dirk Theuns. "Met deze technologie voegen wij de daad bij het woord. Dakbedekking van bitumen, in tegenstelling tot dakbedekking van kunststof, wordt herbruikt in de productie van nieuwe dakbedekking met behoud van de hoge prestatie-eisen."