bouw

Bouwwerken lopen vertraging op door hevige regenval en vrieskou

De bouwwerken liepen al vertraging op door de hevige regenval van de afgelopen weken, en de achterstand zal nog oplopen door de komende vrieskou. Dat zegt bouwfederatie Embuild, die meer dan 16.000 bouwbedrijven vertegenwoordigt. De federatie roept op dan ook op om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Het KMI voorspelt de komende week nachtvorst en temperaturen rond het vriespunt overdag. "Voor de bouw, en zeker voor bouwbedrijven met veel buitenwerken, is het noodzakelijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals beschermingskledij, voldoende verwarmingstoestellen en gratis warme en alcoholvrije dranken", zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. "Als vorst ruwbouw-, dak- of metselwerk onmogelijk maakt, kunnen arbeiders op tijdelijke werkloosheid worden geplaatst. Het blijft echter jammer dat tijdelijke werkloosheid niet per halve dag kan worden opgenomen."

Volgens Demeester liepen veel bouwbedrijven met buitenwerken al vertraging op door de overvloedige regen, en de aankomende vrieskou zal die vertraging alleen maar vergroten. Hij vraagt de klanten om begrip. "We begrijpen dat dit niet ideaal si, maar ze zullen ongetwijfeld beseffen dat het nodig is om veilig en in goede omstandigheden te werken."

Aanpassing tijdelijke werkloosheid

Wanneer de weersomstandigheden echt te slecht zijn, kunnen bouwbedrijven hun werknemers op tijdelijke werkloosheid slecht weer plaatsen. Toch pleit Embuild voor een aanpassing van de tijdelijke werkloosheid. “Een onderneming die zijn werknemers nu tijdelijk werkloos wil maken, moet dat steeds gedurende een volledige dag doen. Terwijl het tijdens periodes van koude, zoals de week die zich aandient, best mogelijk is om in de bouw gedurende een aantal uren in de late voormiddag en het begin van de namiddag te werken. Daarom willen we dat tijdelijke werkloosheid tijdens extreme weersomstandigheden ook in halve dagen kan worden opgenomen, net zoals dat kan bij de dienstenchequebedrijven en in het leerlingenvervoer."