Afbeelding4 Amir, Warre, Annick, Jan en Kevin. Foto kma

Brasserie De Comme toost op robijnen jubileum

OOSTMALLE - 35 jaar: volgens het woordenboek spreek je dan over een koralen of een robijnen jubileum. Heb je het over brasserie De Comme in Oostmalle, dan spreek je over 35 jaar superlekker ambachtelijk ijs, verwenkoffies, slaatjes, huisgemaakte appelstrudel en verse mosselen.

5 juli 1987 was de dag dat Jan Delvaux (56) en Annick Laureyssen (54) voor het eerst de deuren van hun zaak De Comme openden. Toen nog veeleer als koffiehuisje met ijs, aan de Antwerpsesteenweg 5 in Oostmalle, tegenover de Sint-Laurentiustoren. De vader van Jan, Camille Delvaux, was heemkundige en wist heel wat over de lokale geschiedenis. Hij gaf mee aanzet tot de naam ‘de comme’, een afgesloten nis in de Sint-Laurentiustoren waarin tot de 18de eeuw de oorkonden en waardevolle zaken van de gemeenschap bewaard werden en alleen de dorpsnotabelen een sleutel van hadden. “Maar een ‘comme’ kan ook verwijzen naar een kom om uit te eten of te drinken, of de dorpskom waarin onze horecazaak ligt”, legt Jan uit.

 

Foto Kristin Matthyssen

Hij trad niet in de voetsporen van zijn vader maar volgde een opleiding tot patissier. Jan had ervaring opgedaan in de klassezaak De Oude Kaars in Wijnegem, terwijl Annick bij Janssen Pharmaceutica werkte, toen ze de stap naar een eigen zaak zetten.

“In die tijd had je nog niet veel koffiehuizen met zelfgedraaid ijs en zelfgemaakt gebak in de regio”, vertelt Annick. “Gaandeweg volgde Jan nog een koksopleiding en breidde onze kaart uit met kleine gerechten. Zo staan we nu ook bekend om onze slaatjes en zijn momenteel de mosselen weer erg in trek.”

 

Foto Kristin Matthyssen

In 1998 kregen ze de kans om in plaats van een pand te huren achter de hoek een eigen karaktervol oud dorpshuis te kopen aan de Lierselei, tegenover de huidige Notelaar. Ze verbouwden het compleet, met een groot rond art-nouveauraam aan de straatzijde, en achteraan een heel groot raam dat uitgeeft op de tuin met kinderspeeltoestel. Een extra troef is de dubbele toegang, niet enkel langs de Lierselei, maar ook langs de achterzijde via de Kloosterstraat, waar een parking is en je direct in het groen van Domein de Renesse zit.

Vaste klanten

“Met de aanwezigheid van de industrie en alle scholen konden we hier snel een vaste klantenkring opbouwen”, vertelt Annick. “Sommige gasten hebben hier praktisch een eigen tafeltje. We weten op voorhand al wat ze gaan bestellen. Jan maakt nog steeds zelf ambachtelijk ijs met melk van een melkveehouder op Salphen. Hij kookt het ijs nog echt met eierdooiers. De populairste coupes zijn de coupe De Comme met vers fruit, of de coupe met verse aardbeien, witte chocolade en krokantjes. Ook de ijskoffies doen het in de zomer heel goed.”

 

Foto Kristin Matthyssen

Jan en Annick pakten de coronacrisis creatief aan door in een triporteur aan hun eigen woonst ijs te verkopen maar ook warme afhaalgerechten in De Comme, wat heel goed draaide. “We waren toch blij toen we ons personeel weer mochten verwelkomen. Je hoort veel horecazaken klagen over personeelsgebrek, maar wij hebben gouden medewerkers. Al onze klanten kennen Kevin Hermans, hij werk hier al járenlang. Amir is een kei in de keuken, en dan hebben we nog veel goeie studenten en medewerkers zoals Warre die vandaag aan de slag is.”

Er zijn tegenwoordig weinig horecahouders die hun zaak 35 jaar volhouden. Of één van hun twee dochters later De Comme verder zal zetten, weten ze niet. “Dit soort brasserie doe je idealiter met twee, als koppel. Het vraagt veel toewijding. We zijn van woensdag tot en met zondag open vanaf 11u. Onze kinderen zijn erin opgegroeid. We waren altijd bezig. Intussen hebben we ook al twee kleinkinderen.”