Dirk en Pascale openen CAS in Antwerpen Dirk en Pascale in het CAS, Café aan de Stroom. — © Jeroen Hanselaer

Broer van voormalig Antwerpspeler Marc Van der Linden begint café op Eilandje

Na het MAS (museum), het RAS (restaurant) en het ZAS (ziekenhuisnetwerk) heeft Antwerpen nu ook een CAS, een Café aan de Stroom. Zaakvoerders van de nieuwe kroeg op het Eilandje zijn het koppel Pascale Van Hoof en Dirk Van der Linden, de broer van voormalig Antwerpspeler Marc Van der Linden.

Het CAS schurkt inderdaad tegen de Schelde aan. De zaak ligt in de Amsterdamstraat, de baan die de Londenbrug verbindt met de Rijnkaai. Tot 2019 heette het hier café Stille Waters. Nadien Bar Toeternitoe. Sinds vrijdag 17 mei is het aan Pascale Van Hoof (57) en Dirk Van der Linden (58) om het horecapand leven in te blazen. Dirk zal achter de toog staan. Pascale heeft het interieur opgefrist en zal meewerken achter de schermen. Haar job als operationeel manager van middenveldorganisatie Wiegwijs blijft ze doen.

“Eigenlijk zijn we vaste klanten van de vorige twee cafés”, vertelt Dirk, die de broer is van ex-Antwerpspeler Marc Van der Linden. “Ik weet nog hoe ik acht jaar geleden ons nieuwe appartement in de Nassaustraat stond te schilderen, en snel iets ging drinken in Stille Waters. Het werd ons stamcafé en we hebben er veel vrienden leren kennen. Toen Bar Toeternitoe eind vorige zomer failliet ging, vroeg Pascale of het niks voor mij was. Ik ben gaan kijken, en nog eens, en nog eens. En ik ben eraan begonnen.”

Dirk en Pascale voor hun café. — © Jeroen Hanselaer

Dirk is 32 jaar zelfstandig glazenwasser geweest. Toch is het leven achter de toog geen onbekend terrein. “Langs de kant van mijn moeder hadden ze elf kinderen. Zes daarvan hebben een café gehad. Ik heb zelf ook altijd graag achter de toog gestaan. In tennisclub Olympia in Merksem waren we lid van het feestcomité. Ik de toog, Pascale de hapjes en de organisatie. Een beetje zoals we dat voortaan hier zullen doen.”

De eerste zomer van het CAS wordt druk. Dirk en Pascale zullen alle EK-wedstrijden live uitzenden. Zowel binnen als buiten, waar een nieuw terras staat met dertig zitplaatsen. Daarnaast zijn er natuurlijk de vaste klanten van Stille Waters en Bar Toeternitoe, die de voorbije maanden niet goed wisten waar naartoe en wat blij zijn dat het leegstaande horecapand op nummer 41 een nieuwe eigenaar heeft. “Iedereen is welkom”, zegt Pascale. “Het CAS is een sfeercafé voor alle generaties.”