Shpresa Shpresa opende een jaar geleden haar broodjeszaak Te Peca. Foto: Margot De Clercq

Broodjeszaak Te Peca hoopt op bloeiende periode als werken Sint-Jacobsmarkt achter de rug zijn: “Ik vocht zo hard voor mijn droom”

Shpresa opende een jaar geleden haar broodjeszaak Te Peca op de Sint-Jacobsmarkt 62. Door de werken in de straat was het geen makkelijk jaar. Maar ze staat met liefde zes dagen op zeven paraat voor alle studenten en haar geliefde vaste klanten.

“Mayonaise aan beide kanten of niet? Oh, je wil graag een eigen broodje samenstellen? Geen probleem!” Shpresa Jusufi (42) speelt met plezier in op de wensen van haar klanten in haar broodjeszaak Te Peca. “Te betekent bij in mijn taal, Albanees, en Peca is mijn bijnaam. Dus dat vat mijn zaak mooi samen: iedereen welkom ‘bij mij’.”

Vol enthousiasme staat Shpresa sinds maart 2023 in haar zaak op de Sint-Jacobsmarkt 62. “Ik ben hier zes dagen op zeven altijd van 7 tot 19 uur. De zaak is open van 8.30 tot 17.30 uur, maar als je alles alleen doet, heb je ook buiten de uren heel wat werk. Ik maak al mijn slaatjes vers. En als er ingrediënten gebakken moeten worden, doe ik dat allemaal à la minute.”

Droom

“Dit is mijn grote liefde. Sinds mijn eerste job in een broodjeszaak op den Dam droomde ik al over mijn eigen zaak. Maar ik heb er echt voor moeten vechten. Ik heb vijf jaar moeten strijden om mijn papieren in orde te krijgen. Telkens opnieuw die afwijzing, dat was echt zwaar.”

Het logo op de muur werd ontworpen door een student, waarbij ze de graanstengel ruilde voor vijf sterren. Foto: Margot De Clercq

Haar harde werk wordt beloond met lovende reacties van haar klanten. Onder de naam in haar logo staat een graanstengel, maar op haar muur prijkt het logo met vijf sterren er onder. “Een student uit de buurt ontwierp dit voor mij omdat ze het zo geweldig vond dat ik op al mijn Google Reviews vijf sterren krijg.”

Blijven

Ook vaste klant Annelies moedigt iedereen aan om binnen te springen. “Haar glimlach maakt zelfs een mindere dag, stukken beter. Ze vraagt ook altijd oprecht hoe het met je gaat. Ik hoop echt dat steeds meer mensen haar leren kennen zodat ze de buurt kan blijven opfleuren.”

Want het eerste jaar van Te Peca was niet simpel. “Een opengebroken Sint-Jacobsmarkt is niet ideaal”, geeft Shpresa toe. “Binnen een maand zijn de werken achter de rug, hopelijk stroomt het volk dan meer binnen. Ik richt me vooral op studenten en bied hen alles wat ze van een goede broodjeszaak verwachten.”

Vaste klant Annelies stelt zelf een broodje samen met versgebakken spekjes? Geen probleem voor Shpresa. Foto: Margot De Clercq