Een luchtfoto met de blauwe stip waar de windturbine gepland wordt. Foto: rr Een luchtfoto met de blauwe stip waar de windturbine gepland wordt. Foto: rr

Buurt verenigt zich tegen aanvraag windturbine tuinbouwbedrijf: “Grote zorgen over slagschaduw en geluidshinder”

Een aanvraag van tuinbouwbedrijf De Glastuin aan de Duffelsesteenweg in Kontich voor het plaatsen van een windturbine met een tiphoogte van bijna 90 meter hoog doet in de buurt heel wat stof opwaaien. “Onze woningen liggen op minder dan 300 meter. We maken ons grote zorgen over de slagschaduw en geluidshinder.”

Toen een buurtbewoonster midden augustus lucht kreeg van de aanvraag, schrok ze zich een hoedje. “Dat is bijna zo hoog als de Boerentoren”, wijst ze naar de hoogte van de constructie. Haar verbazing was nog groter, toen ze begon rond te vragen. Slechts weinig mensen in de buurt bleken op de hoogte, terwijl het openbaar onderzoek tien dagen later al zou aflopen. Een informatievergadering was er niet geweest.

Ze beet zich vast in het dossier en ontdekte nog een aantal ongeregeldheden. Uiteindelijk werd een nieuw omgevingsonderzoek opgestart en werden twee informatievergaderingen gehouden, zowel voor de buurtbewoners uit Kontich als Lint. Op initiatief van de aanvrager is ook een bedrijfsbezoek georganiseerd.

“Alleen al de manier waarop dit verlopen is - midden in de vakantieperiode, bewoners die niet werden geïnformeerd, de aankondiging van het omgevingsonderzoek die niet op een correcte manier gebeurde,... - geeft ons weinig vertrouwen”, zegt buurtbewoner Aart van Rooijen.

“Los daarvan maken we ons nog veel meer zorgen over de hinder vanwege de slagschaduw en het geluid”, pikt Veronique De Rijck in. “Intussen hebben we ons met ruim 25 gezinnen uit de buurt georganiseerd. Tijdens ons onderzoek kwam ook aan het licht dat verschillende gezinnen in Lint eveneens impact zullen ondervinden. Ook zij wisten al die tijd van niets!”

Controle

“Volgens het milieu-effectenrapport (MER) liggen onze woningen in het gebied dat maximum 8 of 4 uur per jaar last zal hebben van slagschaduw. Tuurlijk, het is een studie besteld door de aanvrager. Bij een overschrijding moet de windturbine tijdelijk worden stilgelegd. Maar wie gaat dit controleren en zal dit afdwingen? Wat kunnen wij doen als de norm niet wordt gerespecteerd?”

“Wat de geluidsoverlast betreft zal het geluid volgens het MER, toevallig, net onder de wettelijke normen van Vlarem 2 blijven, 45 dB overdag en 39 dB ’s nachts. Dat zijn gemiddelden. Mogelijk kan het geluid ook andere richtingen opgaan door weerkaatsing op het glas van de serres. Die Vlarem 2 is bovendien minder streng dan de regelgeving in het buitenland.”

“De Vlarem-wetgeving zegt ook niks over laagfrequent geluid, terwijl dit nochtans een zwaar onderschat probleem is”, vervolgt buurtbewoner Luc Demeyere. “Dat geluid wordt bijna niet door ramen en muren tegengehouden en kan de slaap verstoren. Verschillende studies zijn daar duidelijk over. Maar bij de beoordeling zou alleen rekening worden gehouden met Vlarem 2. We vragen dan ook dat de gemeente álles, en niet alleen die Vlarem 2, op een objectieve manier afweegt.”

“We begrijpen dat een onderneming als De Glastuin moet kunnen overleven, maar volgens ons zijn er nog verschillende alternatieven die onvoldoende zijn onderzocht. We vrezen ook dat bij toekenning een precedent wordt gecreëerd. De Glastuin gaat een deel van de windenergie verkopen. Het zet de deur open voor nog meer, want energiewinning is tegenwoordig een winstgevende business.“

Een simulatie van de geplande windturbine. Foto: rr
Een simulatie van de geplande windturbine. Foto: rr

“Ik wil eerst en vooral toch benadrukken dat het de bedoeling is de geproduceerde energie maximaal in te zetten voor eigen gebruik. Laat daar geen misvatting over bestaan”, reageert tuinbouwer Wouter De Bruyn. “Momenteel maken we voor verwarming en licht gebruik van drie warmtekrachtkoppeling-installaties op aardgas. Bedoeling is één daarvan te vervangen door een windmolen. Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot in de land- en tuinbouwsector sowieso verminderd zijn en moeten we op zoek naar alternatieven. Geothermische energie via grondboringen zijn hier na studie blijkbaar niet mogelijk, zonnepanelen – die we al hebben liggen- kunnen niet alles dekken.”

Automatische uitschakeling

“Wat de slagschaduw betreft, willen we benadrukken dat dit wordt gedetecteerd in de windturbine zelf”, zegt Roeland Van Muylder van adviesbureau Witteveen+Bos. “Die bevat een computer die deze data bijhoudt. Indien het aantal uren wordt overschreden, schakelt deze zich automatisch uit. De exploitant heeft ook de verplichting deze data te rapporteren.”

“Wat de geluidshinder betreft, heeft ook een onafhankelijk geluidsdeskundige, los van ons, zich hierover gebogen om binnen het wettelijk kader tot dit concept te komen. Ook met zaken als weerkaatsing en de frequenties van het geluid is daarin rekening gehouden. Dit is heus geen windturbine zoals tegenwoordig op vele plaatsen worden aangevraagd met tiphoogtes van 180 meter en meer, maar op maat van het bedrijf en omgeving uitgetekend.”