Café Antwerpen Foto: PDR

Café moet twee weken dicht wegens druggebruik

Café Ranouch in de Diepestraat in Antwerpen moet twee weken gesloten blijven wegens druggebruik en overlast. De cafébazin alarmeerde enkele maanden geleden zelf nog de politie omdat haar klanten drugs gebruikten en het café niet wilden verlaten.

De Antwerpse politie hield tussen juni 2023 en februari 2024 meerdere controleacties in de omgeving van de Diepestraat. Die wordt al langer geteisterd door drugsgerelateerde overlast, nachtlawaai, diefstallen, beschadigingen en sluikstort. Volgens de politie is er ook een toename merkbaar van mensen die illegaal in het land verblijven, die bij dergelijke feiten betrokken zijn.

Bij die controles stelde de politie in en rond het café meermaals vechtpartijen vast. De uitbaatster van het café trok enkele maanden geleden ook zelf aan de alarmbel. “Ze alarmeerde de politie omdat haar klanten verdovende middelen in het café gebruikten en het café niet wilden verlaten”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Door de ligging in het midden van de Diepestraat is de locatie sowieso al erg gevoelig voor overlast. “De indeling van het interieur van het café zorgt er ook voor dat klanten anoniem kunnen blijven. Zo is er een rookruimte achteraan die niet zichtbaar is vanop de openbare weg. Deze factoren maken dat het café een bepaald type van klanten aantrekt, zoals illegalen en criminelen.”

Om de rust in de onmiddellijke omgeving te doen weerkeren, besliste De Wever nu om het café een sluiting van twee weken op te leggen. “De Diepestraat is een drukke verbindingsstraat met winkels en horeca en waarbij er zich in de onmiddellijke omgeving een lagere school en een speelplein bevinden”, zegt Vermant. Het café moet daarom vanaf maandag 15 april tot en met zondag 28 april de deuren sluiten.