Met een omzetcijfer van 516 miljoen euro is Cepa het grootste HR-bedrijf van Antwerpen. De Centrale der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen verwerkt de administratieve en financiële data van de havenarbeiders. De groei van Cepa is al die jaren wél onderbouwd door de wet-Major waarbij alleen erkende havenarbeiders in de havenzone mogen werken.
Een actief personeelsbeleid is vandaag net zo belangrijk als een goed draaiend productiesysteem. Het gaat dan niet enkel om de correcte uitbetaling van de lonen en de weddes. De meeste bedrijven hebben in dit opzicht de taken met een lage toegevoegde waarde doorgeschoven naar sociale secretariaten. Bijna 200.000 ondernemingen hebben vandaag de loonberekening overgeheveld naar gespecialiseerde HR-bedrijven. Dit is 91% van alle bedrijven uit de privé-sector.
Of hoe op die manier in de afgelopen jaren een enorme nieuwe markt gegroeid is. Het financieel tijdschrift Trends volgt die ontwikkelingen van dichtbij op en maakt elk jaar een top-2000 op van de sector.
Vandaag maken vier Antwerpse bedrijven deel uit van de top-20. Het gaat dan om Cepa (derde plaats), Start People (zesde plaats), Synergie Belgium (elfde plaats) en SD Worx (dertiende plaats).
De rangschikking wordt aangevoerd door HR Rail, een bedrijf dat opgezet werd uit de opeenvolgende herstructureringen bij de NMBS. HR Rail wordt ingeboekt met een omzet van 1,8 miljard euro. Randstad Belgium volgt op de tweede plaats met 765 miljoen euro.
Opmerkelijk is dan wél dat Trends SD Worx op de eerste plaats zet inzake rentabiliteit. Het Antwerpse bedrijf werd in 2014 afgevlagd met een nettowinst van liefst 18 miljoen euro.