Roger Van Damme Roger Van Damme werkt voor de inrichting van Atelier Roger samen met de Waalse keukenbouwer èggo. Foto: RR

Chef-kok Roger Van Damme opent Atelier Roger waar vroeger Zwanfabriek stond: “Ik droom al lang van mijn eigen culinaire academie”

Topchef Roger Van Damme opent in februari zijn eigen culinaire academie Atelier Roger by èggo in De Zwaan. Dat state-of-the-artbedrijvenpark op de grens van Schoten en Sint-Job-in-’t-Goor krijgt razendsnel vorm. “Een jarenlange droom gaat in vervulling en dan nog vlak bij huis ook”, aldus de chef, bekend van lunchrestaurant Het Gebaar in Antwerpen en kookkanaal Njam op televisie.

Jeni Real Estate begon een jaar geleden met de ontwikkeling van het nieuwe bedrijvenpark op de site waar vroeger lange tijd de bekende Zwanfabriek, later Struik, heeft gestaan, langs de Brechtsebaan. CEO Geert Van Stappen voelt zich dan ook vereerd dat Roger van Damme kwam aankloppen om zijn culinaire academie hier te realiseren.

Die wordt ondergebracht in een unit van 347 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. De werken zijn volop bezig en de casco oplevering staat gepland voor september 2024. Daarna zal in-house interieurarchitect Tamara Vermeersch de ruimte inrichten. Zij zal gebruik maken van de toestellen en het meubilair van de Naamse keukenbouwer èggo. De keten, die Roger Van Damme tot haar ambassadeur benoemde, heeft 54 winkels in België en 25 showrooms in Vlaanderen.

“Ik woon al een hele tijd in Schoten en passeer hier bijna dagelijks. Toen ik eindelijk beweging op de site zag en van een vertrouwenspersoon goede dingen hoorde over Jeni, besloot ik me te informeren”

Roger Van Damme

Roger van Damme: “Ik woon al een hele tijd in Schoten en passeer hier bijna dagelijks. Toen ik eindelijk beweging op de site zag en van een vertrouwenspersoon goede dingen hoorde over Jeni, besloot ik me te informeren. De deal was snel beklonken. De eerste gerechten in Atelier Roger worden er wellicht in februari 2025 bereid.”

Jeni-CEO Geert Van Stappen verwelkomt Roger Van Damme in De Zwaan. Foto: RR

Tv-worstjes

Roger Van Damme brainstormt al langer over zijn culinaire academie. Hij ziet het als een plek om opleidingen en demo’s te geven aan erg diverse doelgroepen. In De Zwaan lijkt hij hiervoor nu het ideale nest gevonden te hebben. Of de locatie de sterrenchef ook zal inspireren om te experimenteren met de legendarische Zwan tv-worstjes die hier decennialang gemaakt werden, valt af te wachten.

“Dit wordt geen ‘lelijk’ bedrijventerrein zoals we dat tot nog toe kennen”, weet Van Damme wel na inzage van de plannen. “Dat zie je aan de gebruikte materialen, de afwerking, het parkmanagement, enzovoort. In mijn eigen werk primeert kwaliteit in alles wat ik doe. Ik sta bekend voor hoogstaande culinaire ervaringen op een knappe locatie. Mijn restaurant Het Gebaar in Antwerpen is bijvoorbeeld een prachtig authentiek gerenoveerd pand middenin de botanische tuin van Antwerpen. Ook voor mijn culinaire academie wilde ik een locatie die kwaliteit en professionaliteit uitstraalt.”

“In mijn eigen werk primeert kwaliteit. Mijn restaurant Het Gebaar in Antwerpen is een authentiek gerenoveerd pand middenin de botanische tuin. Ook voor mijn culinaire academie wilde ik een locatie die kwaliteit en professionaliteit uitstraalt”

Roger Van Damme

“Ik ben niet de gemakkelijkste mens. Ik ben niet snel tevreden”, laat Roger Van Damme nog weten. “Maar als ik het wel ben, dan ben ik ook de eerste om er veel over te praten. Ik kijk er echt naar uit om mijn culinaire academie hier te verwezenlijken en ben bijzonder blij met Jeni Real Estate als partner.”

De werken aan bedrijvenpark De Zwaan aan de Brechtsebaan in Schoten vorderen snel. Foto: RR

80 procent verkocht of verhuurd

Kempisch projectontwikkelaar Jeni Real Estate bouwt op de Zwan-site in totaal 32 units met variërende oppervlaktes van 147 tot 288 vierkante meter. De eerste ondernemers nemen al in de loop van september hun intrek. Er zijn nog panden op maat te koop en te huur, eventueel in combinatie met kantoor en showroom.

“Intussen is 80 procent van onze units in Schoten verkocht”, aldus Sarah Boermans van Jeni. “De gebouwen in aanbouw worden casco opgeleverd in september.”

De komst van meerdere bedrijven naar deze plek, zal meer verkeer genereren in de buurt. Daarom pakt de projectontwikkelaar ook het kruispunt Brechtsebaan-Boomgaarddreef aan. Er komt onder meer een extra afslagstrook. Het bedrijvenpark is ook duurzaam. Op alle units liggen groendaken en voor de energievoorziening wordt geen gas meer gebruikt, maar overwegend warmtepompen en zonnepanelen.

Een impressie van bedrijvenpark De Zwaan in afgewerkte toestand. Foto: RR