Nieuws Antwerpen Chemie- en farmasector realiseert grootste jobcreatie sinds tien jaar

Chemie- en farmasector realiseert grootste jobcreatie sinds tien jaar

Chemie- en farmasector realiseert grootste jobcreatie sinds tien jaar

De chemie- en farmasector heeft de voorbije twee jaar 1.400 nieuwe jobs gecreëerd, of de sterkste jobaangroei sinds tien jaar. Dat meldt sectorfederatie essenscia dinsdag. Ook voor dit jaar verwacht de sector groei, aldus Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.

De chemie- en farmasector is een van de belangrijkste industriële sectoren van het land. De omzet steeg vorig jaar met 1,5 procent tot 65 miljard euro. Dat is goed voor 25 procent van de omzet van de totale verwerkende industrie van het land. De groei komt vooral van de farmabedrijven.

De sector is ook koploper wat betreft investeringen: er werd in 2016 vier miljard euro uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Ook qua export zetten chemie en farma stevige cijfers neer: met een exportcijfer van 116 miljard euro zijn ze de belangrijkste exporterende sectoren van het land.

Wouter De Geest, CEO van BASF, greep de gelegenheid van de persconferentie van essenscia aan om te hameren op twee knelpunten: de hoge lonen en de dure energiefactuur, twee handicaps waar de chemie- en farmafederatie als vanouds tegen ten strijde trekt. Vooral de energiefactuur speelt de sector parten, zegt De Geest. Alternatieve energie wordt in ons land overgesubsidieerd. Die factuur wordt vooral door de bedrijven betaald, aldus De Geest. Als daar geen verandering in komt staan honderdduizenden jobs op het spel. De Geest is naast topman van BASF Antwerpen ook voorzitter van essenscia.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.