Oleon Foto: Oleon

Chemiebedrijf Oleon krijgt prestigieuze award Factory of the Future

Deze award, uitgereikt door een onafhankelijke jury, bekroont de meest geavanceerde en toekomstgerichte productiebedrijven in ons land. Oleon is een van de vijf Vlaamse winnaars en zet biogebaseerde grondstoffen, zoals plantaardige oliën en dierlijke vetten, om in basisingrediënten voor cosmetica en de voedingsindustrie.

Al voor het tiende jaar op rij erkent de Factory of the Future award de meest hoogtechnologische en vooruitstrevende productiebedrijven in ons land. Het kwaliteitslabel is een initiatief van technologiefederatie Agoria en het technologische innovatiecentrum Sirris. Om de award binnen te halen werd er gekeken naar digitalisering, geavanceerde productietechnieken, efficiënt omspringen met energie, grondstoffen en materialen. De jury hecht ook belang aan een doorgedreven aandacht voor de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Ondernemingen dienen daarvoor met succes een strenge beoordelingsprocedure te doorlopen, uitgevoerd door een team van onafhankelijke experten.

“Vlaanderen staat bekend als innovatieleider in Europa, mede dankzij investeringen in onderzoek en ontwikkeling door zowel de overheid als het bedrijfsleven", zegt Jan Jambon, Vlaams minister-president. "Sinds 2019 zijn deze investeringen jaarlijks goed voor meer dan 3% van ons BBP. Maar om in deze uiterst competitieve markt concurrentieel te blijven, moeten we nog een versnelling hoger schakelen. Toekomstgericht ondernemen en investeren vormen de beste en enige kans voor Vlaanderen om een performante, duurzame en sterke industrie uit te bouwen. De erkenning van vijf nieuwe en zes herbevestigde ‘Factories of the Future’ in Vlaanderen toont aan dat gerichte innovatie gewaardeerd en beloond wordt.”

"Groene chemie werkt"

Oleon is Europees marktleider in oleochemie waarbij plantaardige en dierlijke vetten en oliën omgezet worden in vetzuren en esters. Vorig jaar werd in Oelegem nog een installatie in gebruik genomen om esters te maken op basis van enzymen of natuurlijke eiwitten. Hiervoor werden geen oplosmiddelen gebruikt. Deze productietechnologie is mee ontwikkeld in de schoot van Catalisti, de innovatiecluster voor chemie en kunststoffen. De technologie werd verder op punt gezet via INCITE, een Europees onderzoeksproject gecoördineerd door Oleon in samenwerking met Universiteit Gent en VITO.

Jeroen Dirckx, Managing Director Derivatives, Oleon: “Deze erkenning betekent ontzettend veel voor ons en weerspiegelt de inzet van al onze teamleden gedurende de afgelopen jaren. Het bekroont onze onophoudelijke toewijding aan duurzaamheid. We werken hard aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk en hebben voor ons volledige productgamma levenscyclusanalyses uitgevoerd. De boodschap is duidelijk: groene chemie werkt. We zijn trots dat Europa wereldwijd vooroploopt op het gebied van duurzaamheid, waarbij België, en Oleon Oelegem pionier is.”

Nog meer winnaars

Ook in Wallonië zijn chemie- en farmabedrijven in de prijzen gevallen. Zo werden biofarmabedrijf GSK in Waver en rubberverwerker Bridgestone Aircraft Tire in Frameries uitgeroepen tot Factory of the Future. De productievestiging van cosmeticaproducent L’Oréal in Libramont, dat de award drie jaar geleden voor het eerst ontving, mag zich na een geslaagde audit een Factory of the Future blijven noemen. In totaal zijn er in België meer dan 60 ondernemingen die in de loop van de voorbije tien jaar tot Factory of the Future zijn bekroond, waaronder ook Johnson & Johnson Innovative Medicine in Geel, Rousselot in Gent, Sanofi in Geel en TotalEnergies in Ertvelde.