Nieuws Antwerpen Chemische sector in Antwerpen kende een sterk 2015 (2)

Chemische sector in Antwerpen kende een sterk 2015 (2)

Chemische sector in Antwerpen kende een sterk 2015 (2)

Antwerpse haven (2)De Antwerpse haven is een werelddraaischijf voor chemische producten en farma. De allergrootste wereldspelers zijn in Antwerpen aanwezig. Vaak gaat het om zogenaamde ‘lead plants’ die binnen hun groep een voorbeeldfunctie hebben, zoals BASF of Covestro, het vroegere Bayer MaterialScience, dat meewerkte aan de ontwikkeling van de officiële wedstrijdbal van Euro 2016. Verder Dow, ExxonMobil, Total, enz. Alles bijeen goed voor 11.000 jobs. Als we de hele provincie Antwerpen overschouwen dan zien we heel wat farmabedrijven in de regio Klein-Brabant (Pfizer, Alcon/Novartis) en in de Kempen, met Janssen Farmaceutica. Verder bekende namen als Agfa-Gevaert in Mortsel, Soudal in Turnhout, DuPont de Nemours in Mechelen..

Recente investeringen in het kader van duurzame ontwikkeling.

2015 was ook op het gebied van investeringen in de Antwerpse haven een topjaar. Enkele voorbeelden: Indaver en Sleco bouwen een van de grootste stoomnetwerken in Europa, dat zes bedrijven in de Waaslandhaven via pijpleidingen voorziet van stoom uit afvalverbranding. Proviron maakt gebruik van de restwarmte van stortplaats de Hooge Maey om microalgen te kweken die worden gebruikt als visvoeder in de aquacultuur. BASF bouwt een nieuwe installatie voor de productie van 100% recycleerbare bioplastics, Lanxess maakt kwaliteitsbanden van hoogrendement rubbers. Deze ‘groene banden’ zijn erg brandstofefficiënt.

Verder hebben de grote jongens als BASF, Lanxess en andere nog recente investeringen gedaan. Gemiddeld investeert de chemische sector zowat een half miljard per jaar in de Antwerpse haven.

De sector van de chemie, kunststoffen en life sciences is daarmee in 2015 goed voor 1/3 van de industriële toegevoegde waarde in de hele Belgische economie, voor 1/3 van de Belgische export en voor meer dan de helft (58%) van alle industriële uitgaven. Dat komt neer op een totale omzet van 64,3 miljard €. Ook de uitgaven voor R&D zitten op het hoogste peil ooit, met 3,6 miljard € in 2015. Een stijging van ruim 60%. Met een handelssaldo van 21,1 miljard levert de chemie en farma hiermee de grootste bijdrage aan de positieve handelsbalans van ons land.

 

 

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.