WhatsApp Image 2024-04-15 at 10.41.10

CIRCL en Yally slaan handen in elkaar voor circulaire renovatie

Circulaire bouwspecialist CIRCL en duurzame verhuurder Yally gaan samen werken aan een renovatieproject in Edegem. Dat delen de bedrijven mee in een persbericht. Samen bouwen ze twee fietsbergingen om tot een woning.

“Een huzarenstukje”, zo omschrijft Wim Pieters, ceo van CIRCL, het renovatieproject in Edegem waarbij twee fietsbergingen op circulaire wijze tot een woning omgetoverd worden. “Op een heel compact en ongelijkvormig perceel hebben we een woning van 140m² gerealiseerd, met welgeteld 1,5 cm speling, en dus geen verloren woonruimte. Dat is allesbehalve evident met conceptbouw, en enkel mogelijk dankzij de doorgedreven digitalisering bij zowel Yally als onszelf. Omdat de werf vlakbij een school ligt, hebben we er bewust voor gekozen om de ruwbouw tijdens de paasvakantie te doen, op twee weken tijd.”

De woning maakt deel uit van een groter renovatieproject, eronder wordt een gedeelde fietsenstalling ingericht voor alle omliggende appartementen. Die appartementen worden ook voorzien van een nieuwe geïsoleerde voorgevel met steenstrips.

“De Belgische residentiële huurmarkt wordt gekenmerkt door een verouderd en doorgaans slecht geïsoleerd patrimonium, dat verantwoordelijk is voor een groot deel van onze collectieve uitstoot", stelt Yally-CEO Anneleen Desmyter. "Tegelijk blijft de vraag naar huurwoningen stijgen. Er is dus nood aan een inhaalbeweging, voor een voldoende uitgebreid en kwalitatief huuraanbod enerzijds, en om onze emissies naar beneden te krijgen anderzijds. Daar willen we met Yally een katalysator in zijn door woningen aan te kopen, energetisch te renoveren en aan betaalbare prijzen te verhuren. De circulaire bouwfilosofie van CIRCL sluit daar heel mooi bij aan, we zijn dus bijzonder opgetogen om voor dit project met hen samen te werken."

Zeventig procent van alle materialen in een CIRCL-woning zijn biogebaseerd, veertig procent van het volume aan materialen is gerecycleerd. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken (warmtepomp, zonnepanelen…) en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik bovendien tot een minimum beperkt.