coderood © Marc Herremans, Shutterstock, Reuters

Code rood voor Antwerpse economie: veel ondernemers geven er de brui aan, ook het aantal starters daalt

Het aantal ondernemers dat er de brui aangeeft in de provincie Antwerpen is in 2022 spectaculair gestegen. Bij de horeca is het aantal stopzettingen met 59% toegenomen, bij de kleinhandel met 41% en bij de bouw met 26%. Ook het aantal starters is in elk van die sectoren gedaald.

Het gaat niet goed met de Antwerpse economie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Startersatlas van ondernemersorganisatie Unizo en GraydonCreditsafe, een specialist in bedrijfsinformatie.

In bijna elke sector waren er in 2022 minder starters dan in 2021. Maar nog opvallender is dat het aantal ondernemingen dat is gestopt (uit eigen beweging of door een faillissement) in bijna elke grote sector met meer dan 20% is gestegen. In de industrie is de stijging zelfs 35%, in de horeca een spectaculaire 59%.

“Meer stoppers dan starters” 

Wat is er aan de hand? “Ondernemers hebben tijdens de coronacrisis uitstel van betaling gekregen van de fiscus en van de RSZ. Maar in 2022 moesten ze die uitgestelde facturen wel betalen. Er zijn te veel ondernemers die daar geen rekening mee hebben gehouden en daardoor hun onderneming hebben moeten stopzetten”, zegt Eric Van den Broele, directeur onderzoek en ontwikkeling van GraydonCreditsafe. “Daarnaast zijn natuurlijk ook veel bedrijven failliet gegaan of stopgezet door de energiecrisis en door de grote stijging in de loonkosten.”

Volgens Van den Broele dreigt 2023 nog slechter te worden. “Vooral in de afgelopen maanden steeg het aantal stopgezette ondernemingen onrustwekkend”, zegt hij. “Als die trend zich in de komende maanden verderzet, dreigt de nettogroei van het aantal ondernemingen dit jaar stil te vallen. Er zullen dan dus niet alleen in percentages, maar ook in absolute getallen meer stoppers zijn dan starters. En dat is bijzonder, want in een normale situatie zijn er meer starters dan stoppers, onder meer omdat de bevolking nu eenmaal groeit.”

Unizo: “Verlaag de lasten op arbeid” 

Ook Unizo trekt aan de alarmbel. “De cijfers uit ons rapport zijn zeer zorgwekkend”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “We willen daarom dat de regering de lasten op arbeid verlaagt en geen nieuwe belastingen uitvindt ter compensatie. De PS heeft al laten verstaan dat ze wel nieuwe belastingen wil invoeren. Als dat gebeurt, zullen veel ondernemers investeringen uitstellen. Daarbovenop willen we ook dat de federale regering ervoor zorgt dat de energieprijzen onder controle blijven. De prijzen zijn nu wel wat gedaald, maar het is nog de vraag hoelang dat zal duren. Er moet dus snel een akkoord komen met Engie over een verlenging van levensduur van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. En het moet makkelijk worden voor ondernemingen om windmolens op hun domein te plaatsen.”

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle