Nieuws Antwerpen Coronacrisis beperkt aantal faillissementen ook in mei

Coronacrisis beperkt aantal faillissementen ook in mei

Coronacrisis beperkt aantal faillissementen ook in mei

ANTWERPEN – De coronacrisis maakt een abrupt einde aan de hausse van faillissementen die zich vorig jaar al had ingezet. 2020 kent na vijf maanden 3.607 vonnissen. In dezelfde periode vorig jaar gingen 5.105 Belgische bedrijven failliet. De afname van het aantal faillissementen wordt veroorzaakt door de beperkte dienstverlening van de rechtbanken naar aanleiding van de coronacrisis, waarbij alleen urgente zaken zijn uitgesproken of uitspraken van zaken die voor de lockdown waren ingezet.

In mei 2020 gingen 311 Belgische bedrijven failliet, minder zelfs dan de voorafgaande maand april.

In het Vlaamse Gewest zijn in de eerste vijf maanden van 2020 in totaal 1.899 bedrijven failliet gegaan. In de maand mei telde Vlaanderen 199 faillissementsuitspraken.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Onze modellen tonen aan dat ook gezonde bedrijven over de kop dreigen te gaan en dat drie kwart van de bedrijven aan Vlaamse zijde over voldoende middelen beschikt om de activiteiten te kunnen hervatten. Dit neemt niet weg dat er nog steeds bedrijven zijn voor wie dit een onmogelijke opgave is. De problemen waar deze bedrijven nu voor staan, zien we nog niet terug in de faillissementscijfers.”

Horeca heeft het zwaar

“De problemen situeren zich in alle sectoren, met de horeca als uitschieter. Ook met de geplande heropening op 8 juni dreigt een kwart van de horecazaken failliet te gaan. Momenteel bevindt de helft van de horecazaken zich in de problemen. Zelfs wanneer die tot einde zomer de helft van hun normale inkomsten binnenhaalt, zal nog steeds een kwart van alle horecazaken de boeken moeten sluiten. Het probleem situeert zich vooral in de grote steden omdat de handelshuur hier het hoogst is.”

Deze cijfers zijn volgens Graydon dan ook alleen maar een voorbode zijn voor wat zich de komende tijd gaat afspelen.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.