Het zeilteam: Seppe Smits, Childeric Bogaert, William Francx, Peter De Heyn, Caroline Huyghe, Jolien Nijs en Eduard Eykelberg. Foto: Coup de Chocolat Het zeilteam: Seppe Smits, Childeric Bogaert, William Francx, Peter De Heyn, Caroline Huyghe, Jolien Nijs en Eduard Eykelberg. Foto: Coup de Chocolat

Coup de Chocolat vaart cacaobonen per zeilboot Antwerpen binnen

Het Borgerhoutse chocoladebedrijf Coup de Chocolat zeilde afgelopen weekend van Amsterdam naar het Willemdok in Antwerpen. Aan boord: 400 kilogram cacaobonen. Eerder maakten de bonen de oversteek van Colombia naar Nederland per zeilcargoschip. “We willen duurzaam tewerkgaan in elke stap van het proces”, zegt zaakvoerder Caroline Huyghe.

Het is intussen een jaar geleden dat Caroline Huyghe het roer van het enige chocoladeatelier in Antwerpen overnam van oprichtster Isabelle Quirynen. Het duurzame verhaal achter het bedrijf zet ook zij vol overtuiging verder. Zij het op haar eigen manier.

Het chocoladeatelier is gevestigd in Plein Magazijn op het Luitenant Naeyaertplein in Borgerhout. Met de chocolade die Coup de Chocolat er vervaardigt, wil het bedrijf een tegengewicht bieden aan de traditionele chocolade-industrie door in te spelen op duurzaamheid, eerlijke handel en smaak.

“Ik werk nog steeds met de leveranciers die Isabelle destijds persoonlijk is gaan zoeken in Colombia”, vertelt Caroline. “We voeren drie soorten bonen in: eentje die gekweekt wordt aan de voet van de Sierra Nevada, een boon die in diezelfde regio wat hogerop wordt gekweekt en een boon die helemaal in het zuiden van het land op de grens met Ecuador wordt verbouwd.”

Caroline (links) nam vorig jaar het roer over van Isabelle (rechts). Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao.
Caroline (links) nam vorig jaar het roer over van Isabelle (rechts). Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao.

Voor het transport werkt Coup de Chocolat samen met Fairtransport. “Dat is een bedrijf met cargozeilschepen. De vrachten worden dus door de wind voortgestuwd tot in Amsterdam.” Maar waar haar voorganger de cacaobonen per fiets ging ophalen in Amsterdam, zet zij de zeiltocht verder tot in Antwerpen. “Mijn man en ik zijn fervent zeilers. Dat kregen we van kinds af aan mee. Omdat onze eigen zeilboot te klein is voor het transport van 400 kilogram bonen, kregen we hulp van een bevriend schipper waardoor we de vracht over twee zeilboten konden verdelen.”

Afgelopen weekend was het zo ver. “De tocht was bloedheet maar zalig”, lacht Caroline. “We proberen duurzaam te werk te gaan in elke stap van het proces. Zeker voor producten die niet snel slecht worden, is het jammer dat bedrijven niet vaker voor transport per zeilschip kiezen. Het valt in dezelfde prijscategorie, je moet enkel wat meer geduld hebben.”

Al moet het gezegd: “Ik merk dat er wel een verschuiving plaatsvindt en dat meer en meer mensen dit idee genegen zijn. Ook grotere bedrijven werken aan het ontwikkelen van cargoschepen die (deels) op windenergie werken. Dat is een fantastische evolutie.”

Foto: Coup de Chocolat
Foto: Coup de Chocolat

Klimaatverandering

Ondertussen heeft haar lading cacaobonen zijn weg gevonden naar het chocoladeatelier van Coup de Chocolat in Borgerhout. Eén boon, de Arhuaco-boon, werd echter niet geleverd. “Dat is een heel fragiele en exclusieve boon. Door een extreem nat voorjaar was de oogst mislukt. Voor de levering ervan moeten we nu wachten tot begin volgend jaar. We weten dat de klimaatverandering steeds meer invloed zal hebben op de oogst. Daarom werken we samen met een Colombiaanse tussenpersoon die de boeren helpt om de kwaliteit van hun bonen nog te verbeteren zodat ze tegen die veranderingen bestand zijn”, zegt Caroline. “Wij willen met onze boeren een samenwerking op lange termijn uitbouwen en daar investeren we dus ook in.”

De komende weken zal ze van de cacaobonen in eerste instantie een harde, onbewerkte pasta maken. Nadien wordt die pasta in verschillende stappen verder verwerkt tot de vier repen waaruit het assortiment van Coup de Chocolat vandaag bestaat. “En ondertussen wil ik natuurlijk verder mijn stempel op het bedrijf drukken en hoop ik ook wat te kunnen groeien”, vertelt ze. “Zo wil ik tegen het einde van het jaar graag een chocoladereep lanceren van 100% pure cacao.”

Daarnaast wil ze ook met andere bonen gaan experimenteren. “Cacaobonen worden gecultiveerd in de gordel om de aarde die ligt tussen 20 graden boven en twintig graden onder de evenaar. Denk aan Guatemala, Honduras of Congo. Of het haalbaar is om daar samenwerkingen op te zetten, zal ik de komende tijd verder onderzoeken.”

Foto: Buro Bonito
Foto: Buro Bonito