Vader Patrick en zoon Jens Vader Patrick en zoon Jens voor de eeuwenoude Bremdonckhoeve. koen fasseur

Cremerie Geybels verrijst in eeuwenoude Bremdonckhoeve Peerdsbos: kunstgalerij maakt plaats voor ambachtelijk ijssalon

Van een goede timing én een perfecte match gesproken: op de eerste dag van de paasvakantie opent in de Bremdonckhoeve tegenover De Melkerij van het Peerdsbos Cremerie Geybels. “We pikken hier in dit oudste gebouw van Brasschaat aan bij de ook al honderdjarige familietraditie die in 1921 startte aan de Oude Bareellei in Merksem”, vertellen ambachtelijke roomijsmakers Patrick en Jens Vandermeiren.

1432. Dat zou volgens historici het bouwjaar zijn van de Bremdonckhoeve. De hoeve maakte deel uit van het bosgoed dat Isabella van Breda had geschonken aan het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis. Grote delen van het domein werden verkocht en verkaveld. Het Peerdsbos bleef bestaan en was nog lange tijd in eigendom van het OCMW van Antwerpen. Tot de Vlaamse overheid het bos in 2008 aankocht. Momenteel is het bos in beheer bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

De Bremdonckhoeve deed in een meer recent verleden onder meer dienst als stalplaats voor twee trekpaarden, al stelplaats voor huurfietsen en als kunstgalerij. Wilfried Keteleer verhuisde zijn mooi kunstcollectie echter naar het Antwerpse Zuid.

Paasfanatietjes van roomijs van Geybels. Foto: RR

Fluweelzacht

“We roken onze kans om hier ons cremerieverhaal verder te zetten. “Onze familie heeft deze mooie zaak in 1968 overgenomen van de pioniersfamilie Geybels”, vertelt zaakvoerder Patrick Vandermeiren (58).

“Het ijs op basis van natuurlijke room en roomboter zijn we altijd blijven maken volgens het recept van Charles Geybels. Maar het ijssalon verdween na de verhuis van onze productie naar Sint-Job-in’t-Goor in 1998. We verkopen sindsdien alleen aan de horeca en via een aantal verkooppunten ook aan particulieren. Maar vanaf 30 maart zullen we dus opnieuw een cremerie hebben waar de liefhebbers in alle rust kunnen genieten van de fluweelzachte smaak waarvoor ons ijs wijd en zijd bekendstaat.”

Patricks zoon Jens (27) zet met veel plezier zijn tanden in het nieuwe hoofdstuk Bremdonckhoeve. “Maar ik sta er niet alleen voor”, vertelt de medezaakvoerder van Geybels. “Ter plaatse zal Nancy Vanderheyden onze gastvrouw zijn, geholpen door een team van ervaren horecamensen. We zullen van woensdag tot en met zondag geopend zijn van 12 tot 18 uur. Binnen kunnen we zestig klanten bedienen. De terrassen bieden plaats voor nog eens veertig mensen. Onze triporteur, een knipoog naar het rijke verleden van onze zaak, zal fungeren als eyecatcher voor wandelaars en andere zoetekauwen.”

Gastvrouw Nancy Vanderheyden in Cremerie Geybels. Foto: koen fasseur

Boer Van Gastel

Ook vandaag nog wordt het ijs voor de coupes van Geybels gemaakt met echte hoevemelk van de koeien van boer ‘Van Gastel’ uit Brecht, gecombineerd met echte vanille uit Madagaskar en lokale ingrediënten. Kenners weten dat dit garant staat voor een smaakbeleving die mijlenver verwijderd is van industriële massaproductie. Het assortiment roomijs, ijsprlaines en sorbets wordt aangevuld met echte Brusselse wafels en pannenkoeken, ook al volgens oude bakkersrecepten.

Met de komst van Crèmerie Geybels verdwijnt trouwens niet alle kunst uit de Bremdonckhoeve. De uitbaters willen lokale kunstenaars de kans bieden om hun werk tentoon te stellen. Laurent Cruyt uit Stekene bijt de spits af met zijn paintbrush-doeken van iconische filmscènes.

De oude verbruikzaal van Cremerie Geybels in Merksem. Foto: RR

Geregeld hangt er nieuwe kunst tegen de muren van de cremerie. Laurent Cruyt opent de exporeeks. Foto: koen fasseur

Jens Vandermeiren bij een antieke ijskast, waarin het ijs vroeger bewaard werd. Foto: koen fasseur

Geybels maakt onder meer heerlijke ijspalines. Foto: RR

Foto: RR