Nieuws Antwerpen Crowdmonitoring in Antwerpen

Crowdmonitoring in Antwerpen

Crowdmonitoring in Antwerpen

Schepen Koen Kennis

Schepen Koen Kennis

De laatste jaren is crowdmonitoring, het meten van de aanwezigheid en de bewegingen of trends van bezoekers en passanten, een belangrijk instrument voor citymarketing geworden. Stad Antwerpen gebruikt deze gegevens om de impact van onder meer het toeristisch en economisch beleid te meten. Bovendien worden de data tijdens evenementen gebruikt om de mobiliteit en de veiligheid nog beter in beeld te brengen en bij te sturen indien nodig.

Uit tellingen met nieuwe meetmethodes is gebleken dat Antwerpen vandaag populair is bij shoppers, bezoekers van evenementen en toeristen.
Op de Meir is over de laatste jaren een licht stijgende trend waar te nemen, met ongeveer 1,3 miljoen passanten per maand. Op zaterdagen zijn dat er gemiddeld 60 000 tot 70 000. De Wilde Zee, Hopland en de Schuttershofstraat hebben op een doorsnee zaterdag ongeveer 15 000 bezoekers. De telpunten die nog iets verder van het winkelhart liggen, zoals Volkstraat en Kloosterstraat, zijn op een gemiddelde zaterdag goed voor ongeveer 10 000 passanten.

In juli en augustus werden in de stad in totaal 2 019 000 dagtoeristen geteld, waarvan 71% Belgen. 56% van de buitenlandse dagtoeristen is afkomstig uit Nederland (331 000). De overige dagtoeristen komen voornamelijk uit de andere buurlanden, al dan niet vanuit een verblijfsplaats buiten Antwerpen. Sinds de start van de winkelzondagen in september 2014 zijn op de Meir per keer gemiddeld 45 000 passanten geteld. Uitschieters zijn de solden-winkelzondagen, waarop tot 80 000 passanten per dag werden geteld.

Koen Kennis, schepen voor Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Binnengemeentelijke Decentralisatie en Middenstand: “De resultaten tonen aan dat Antwerpen zowel voor shopping als voor toerisme een populaire bestemming blijft. De meetmethodes via wifi en mobiele data vormen een nieuwe bron van informatie. De stad wil die dan ook graag delen met handelaars, burgers, retailers en ontwikkelaars.” Vanaf oktober 2016 zal de stad elk kwartaal een aantal meetresultaten publiceren op: www.ondernemeninantwerpen.be en op https://stadincijfers.antwerpen.be/dashboard 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.