cybersecurity-e1546481158979

Cybersecurity blijft werkpunt voor kmo’s: “Wat bij grote brouwerijen of stadsbesturen kan, gebeurt ook bij kmo’s”

Unizo roept ondernemers op om zich bewust te zijn van de opportuniteiten maar ook van de gevaren van digitalisering en pleit voor een ruime sensibiliseringscampagne met focus op cybersecurity.

Zes op tien van de Vlaamse en Brusselse kmo’s is niet digitaal fit. Dat blijkt uit een onderzoek van Unizo bij ruim duizend ondernemers met en zonder personeel. Zij scoren onvoldoende op een aantal basisindicatoren waar eigenlijk elke onderneming die digitaal actief is, aan zou moeten voldoen.

“Dit is verontrustend”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche. “Vergeleken met  ons vorig onderzoek van twee jaar geleden zien we geen verbetering. Ondernemers laten zo veel kansen liggen om digitaler en efficiënter te werken en bovendien zijn ze zeer gevoelig voor cyberaanvallen.”

De resultaten zijn alarmerend op vlak van cybersecurity. Slechts 1 op 2 implementeert minstens vier van de zeven meest courante cyberveiligheidsmaatregelen. De risico’s zijn niet te onderschatten: van tijdelijk tot permanent verlies van bedrijfsdata, zware reputatieschade, GDPR-boetes omwille van onbeschermde klantendata en het betalen van ransomware. Opvallend is ook dat nog een heel aantal bedrijfsprocessen nog te weinig digitaal verlopen. Slechts 1 op 2 ondernemingen is reeds gestart met het digitaliseren van ondersteunende activiteiten zoals CRM en voorraadbeheer.

Cybersecurity is een zeer groot werkpunt

“Digitaal fit zijn betekent dat je klaar bent om nieuwe of toekomstige technologieën en toepassingen te omarmen en dus digitale kansen kan grijpen”, duidt Danny Van Assche. “Om de productiviteit te verhogen en het concurrentievermogen te behouden is digitalisering onvermijdelijk. Maar er zijn ook gevaren aan gekoppeld. Cybersecurity is  een zeer groot werkpunt. Wat bij grote brouwerijen of stadsbesturen kan, gebeurt ook bij kmo’s. We moeten allemaal mee op de digitale trein, maar op een zo veilig mogelijke manier.”

Op gebied van cybersecurity bestaan al een aantal initiatieven, zoals de verbetertrajecten van VLAIO. Toch blijkt uit het onderzoek dat ondernemers hun weg nog niet vinden. Unizo roept op tot een bredere beveiligingscampagne om de gevaren te duiden maar ook oplossingen aan te reiken. Om de digitale vaardigheden van ondernemers te versterken biedt Unizo zelf ook een aantal tools aan zoals de digitale scan en een ruim aanbod aan begeleiding.

Investeren

De digitale evolutie vergt voor vele kmo’s grote financiële inspanningen. Denk aan investeringen in software voor de boekhouding, CRM-software of digitale beveiliging. Vanaf 2026 moeten bedrijven trouwens verplicht onderling met gestructureerde elektronische facturen werken. Veel zelfstandigen en kmo’s moeten hiervoor nog investeringen doen. Op vraag van Unizo komt er vanaf 2025 een verhoogde basisaftrek van 20% voor digitale investeringen, die enkel openstaat voor eenmanszaken en kmo’s.