Atelier Spil Foto: rr

Dag van de Ambachten in atelier Spil: “We willen bijdragen aan een levendige buurt”

Geen beter moment om de deuren open te gooien dan op de Dag van de Ambachten op 19 november, dachten ze bij atelier Spil in Borgerhout. Hier huren creatieve geesten een atelier terwijl eigenaars Mante Bridts en Eline Wouters stukje bij beetje het immense pand dat ze drie jaar geleden op de kop tikten, ombouwen tot een bruisende ontmoetingsplaats. Zondag organiseren ze een makersmarkt voor ondernemers uit de buurt.

“Drie jaar lang hebben we met de hulp van familie en vrienden verbouwd”, vertelt Mante Bridts. In september kreeg Spil, gelegen in de Spillemansstraat op een boogscheut van het Te Boelaarpark, er een koffiebar bij waar buurtbewoners van woensdag tot en met zaterdag terecht kunnen voor een koffie, soep of gebak.

“Wij staan zelf in de koffiebar”, zegt Mante. “We wonen op de eerste verdieping en op dit ogenblik verhuren we zes ateliers.” In die ateliers huizen onder meer ambachtsvrouw Johanna Hermans met haar glas-in-loodbedrijf Hosanna, straattheater De Wenkbrauwerij en meubelmaker Hanne Cornette. “De metiers van atelierbewoners lopen erg uit elkaar. We proberen een interessante mix bij elkaar te brengen”, legt Mante uit.

“Het geld dat wij intussen verdienen met onze koffiebar, investeren we verder in het gebouw zodat we op termijn meer ateliers kunnen verhuren waaronder ook een groot deelatelier voor buurtbewoners. Zij zullen van dat atelier gebruik kunnen maken voor kleine en grotere klussen waar ze thuis geen plaats voor hebben.”

Glas-in-looddemonstraties

Grootse plannen dus en een interessant hoopje bewoners onder een dak dat het ontdekken waard is. Om die reden gooit Spil op 19 november zijn deuren open. “Het is dan Dag van de Ambachten. Johanna van Hosanna, die officieel erkend is als ambachtsvrouw, zet de deuren van haar atelier open en organiseert ook enkele demonstratiemomenten.”

Verder organiseert Spil die dag een makersmarkt met ambachtelijke producten vervaardigd door ondernemende buurtbewoners. Denk aan handgemaakte, getufte tapijtjes van Studio Kuma, handborduurwerk van Fragiel, keramiek van Ester Geerdens en Joni maar ook kledij van Area Streetwear, een label dat zich laat inspireren door de architectuur van Renaat Braem die de Arenawijk in Deurne vormgaf.

“Door geregeld evenementjes te organiseren, willen we bijdragen aan een levendige buurt”, vertelt Mante. “En natuurlijk willen we de mensen in onze wijk kennis doen maken met Spil en er ook hier een bruisende ontmoetingsplek van maken.”