De Arabierkes in het defensief

arabieren

De Confiserie Roodthooft heeft een moeilijk boekjaar 2014 achter de rug. De producent van koffiekaramellen uit de Antwerpse Lange Leemstraat zag zijn cijfers onder druk komen. Volgens de jaarrekening die onlangs gedeponeerd werd bij de Nationale Bank is de gerealiseerde brutomarge verleden jaar gedaald tot 296.000 euro.

Patrick en Jean-Jacques Stoops zijn de achterneven van Louis Roodthooft en Johanna Stoops. Ze maken hun koffiekaramellen nog altijd volgens het authentieke recept van hun grootoom Louis uit 1934. Hun Mokatine, in de volksmond het Arabierke geheten doet het na al die jaren nog vrij goed. De Antwerpse Confiserie Roodthooft opereert overigens vanuit een opvallend mooi Jugenstilgebouw. Het gebouw is destijds uitgetekend door leerlingen van Victor Horta.

Louis Roodthooft ontwierp destijds in zijn winkel een koffiebonbon op basis van echte arabica-koffiebonen met gesuikerde magere melk en plantenvet. Hij verpakte zijn snoep in zogenaamde sachetti's, papieren buideltjes die hij voor het eerst opgemerkt had in Italië. De Mokatine werd meteen erg populair, vooral ook omdat op het papieren wikkeltje de opgemerkte kop stond van een bedoëïen.

De Confiserie Roodthooft heeft effectief een moeilijk boekjaar 2014 achter de rug. Op de jaarrekening staat een bedrijfsverlies van 91.000 euro en een nettoverlies van 133.761 euro. Antwerpen mag hopen dat die cijfers in de komende maanden weer recht gezet worden. Het bedrijf stelt zes mensen tewerk.

De Mokatines van de Confiserie Roodthooft kun je vinden in de detailhandel, in veel supermarkten en in toeristische shops.