Nieuws Antwerpen DEME en Bopro gaan Petroleum Zuid saneren en opwaarderen

DEME en Bopro gaan Petroleum Zuid saneren en opwaarderen

DEME en Bopro gaan Petroleum Zuid saneren en opwaarderen

zuidDEME en Bopro hebben de opdracht binnengehaald om de historisch zwaar vervuilde site van Petroleum Zuid in Antwerpen te saneren en te herontwikkelen.  Het waterbouwkundig bedrijf uit Zwijndrecht en de vastgoed-/duurzaamheidsspecialist uit Mechelen moeten van de laatste stadskanker een toplocatie maken voor innovatieve bedrijven.

Het stadsbestuur van Antwerpen, de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en Waterwegen en Zeekanaal hebben het consortium Blue O’pen aangeduid voor de sanering, herontwikkeling én commercialisering van de historisch zwaar vervuilde zone Petroleum Zuid. Het consortium rond DEME en Bopro treedt toe tot een publiek-private samenwerking (PPS) die het gebied aan de Antwerpse zuidrand omvormt tot een toplocatie voor innovatieve bedrijven.

Blue Gate Antwerp is een brownfield langs de Schelde die herontwikkeld wordt tot een hoogwaardige en watergebonden bedrijvenzone. Het braakliggende terrein van 63 ha situeert zich tussen het nieuwe Antwerpse gerechthof en de Hobokense Polder, vlakbij Antwerpen Zuid. Na de oprichting van de publiek-private samenwerking zal het consortium Blue O’pen starten met de sanering en ontwikkeling van Blue Gate Antwerp.

DEME Environmental Contractors (DEC), een milieudochter van de DEME, wil in 2016 het bodemonderzoek voltooien en de nodige vergunningen aanvragen om vanaf volgend jaar te beginnen met de sanering. Op de historisch zwaar vervuilde site zullen diverse types van verontreiniging worden aangepakt zoals minerale oliën, PAK’s en zware metalen. Tegelijk zal Dredging International (DI), een andere DEME dochter, starten met de infrastructuurwerken voor de nieuwe bedrijvenzone waarbij het terrein wordt opgehoogd.

Alain Bernard, CEO DEME: “DEME is een pioniersbedrijf zowel in de bronwfieldaanpak als de PPS-formule. Deze nieuwe samenwerking past in DEME’s sterke samenwerkingsstrategie waarbij we met onze partners zoeken naar een evenwichtige relatie bij de aanpak van complexe projecten. Blue Gate Antwerp is voor DEME een topreferentie op de thuismarkt die onze internationaal gerichte organisatie bevestigt als een betrouwbare en ervaren partij en een belangrijke aanbeveling is naar internationale klanten”.

Parallel met de sanerings- en infrastructuurwerken start consortiumpartner Bopro met de duurzaamheidsregie en de vermarkting van Blue Gate Antwerp. De logistieke zone is intussen volledig ingevuld door drie ondernemingen: Van Moer Stevedoring, Montea en CityDepot.

Peter Garré, CEO Bopro: “Blue Gate Antwerp is ook voor Bopro een prioritair dossier dat aansluit op onze visie van duurzaam ondernemen in de bouw- en vastgoedsector. In de vermarkting zoeken we bedrijven die de ambities rond energie-efficiëntie, mobiliteit en cradle-to-cradle aanpak zien als een aanvulling op de realisatie van hun eigen bedrijfsstrategie en kan leiden naar groei én een CO2 neutrale economische activiteit”.

Het consortium Blue O’pen gelooft dat door de ligging en de duurzame en innovatieve ambities Blue Gate Antwerp zal uitgroeien tot een voorbeeld van het bedrijventerrein van de toekomst.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.