DEME viert 20 jaar GRC

grcgrc

GRC viert zijn 20-jarige bestaan. Als pioniersbedrijf in grondrecyclage staat GRC (Grond Recyclage Centrum) nog steeds aan de top voor bodemreiniging. Dankzij opeenvolgende investeringen en innovaties in de voorbije 20 jaar, wordt op vandaag een ruim scala aan gecontamineerde materialen verwerkt.

GRC is opgericht nog voor het Vlaamse bodemsaneringsdecreet van kracht was vanuit de overtuiging dat recycleren beter is dan storten. De onderneming is gegroeid vanuit een partnerschap tussen het Belgische bagger- en milieubedrijf DEME en de van oorsprong Nederlandse industriële dienstverlener Mourik die vooral actief is in de petrochemie. In de beginjaren heeft ook de Vlaamse Milieuhouding geparticipeerd.

Door het toepassen van diverse technieken kan GRC quasi alle mogelijke bodemverontreinigingen aan: van grond gecontamineerd met minerale olie (diesel en benzine), PAK’s, zware metalen, cyanides, asbest tot PCB’s.
Jan Zwaenepoel, Directeur GRC: “Naast verontreinigde grond kunnen we vandaag een nog ruimer scala verwerken van gecontamineerde materialen zoals veegvuil, straalgrit, rioolkolkenslib, sorteerzeefzand of met asbest besmette grond. De klanten kunnen bij ons terecht voor totaaloplossingen van de hoogste kwaliteit”.

Dankzij verbeterde technieken wordt het restresidu dat uiteindelijk gestort wordt alsmaar kleiner. GRC heeft de voorbije 20 jaar ook voortdurend geïnvesteerd in o.a. een kademuur voor transport per schip, een efficiëntere waterzuivering en performantere afzuigsystemen voor vluchtige stoffen die vrijkomen tijdens het reinigingsproces.
Met vestigingen in Kallo, Brugge en Zolder is GRC regionaal verspreid om dichter bij de klanten te kunnen werken wat tegelijk bespaart op transportkosten.

Alain Bernard, CEO DEME: “GRC gaat voort op de ingeslagen weg van voortdurende innovatie, het zoeken naar nieuwe markten, het blijven investeren en het ontwikkelen van nieuwe technieken. Hiermee willen we onze positie op de internationale markt versterken. Grond die vanuit het buitenland naar hier wordt gebracht, creëert werkgelegenheid in Vlaanderen. Die buitenlandse opdrachten zijn maar mogelijk als we in onze thuismarkt succesvol zijn.”