deme2 Foto: Deme Group

DEME’s offshore installatieschip ‘Orion’ voltooit installatie van funderingen voor turbines in Schotland

DEME's vlaggenschip 'Orion' heeft de installatie van funderingen voor turbines afgerond voor het offshore windmolenpark Moray West van Ocean Winds in Schotland. Ondanks barre winterse omstandigheden heeft DEME in ongeveer twee maanden tijd vlot 29 monopiles geïnstalleerd. Ondertussen installeert
DEME's DP2 jack-up vaartuig 'Apollo' de transitiestukken.

DEME, gevestigd in Zwijndrecht, is een toonaangevende aannemer op het gebied van offshore energie, baggeren en maritieme infrastructuur, en milieuwerken. Met windmolenpark Moray West haalden ze een belangrijk internationaal project binnen. Het offshore windmolenpark in Schotland, ontwikkeld door Ocean Winds in de Moray Firth, zal 882 MW genereren en daarmee meer dan 1,3 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Havenbedrijf DEME zet een nieuwe standaard in de sector met de installatie van de eerste complete funderingen voor turbines van bijna 15 MW. Daarbij werden speciale, innovatieve tools ingezet, zoals een Quad Vibro Hammer en baanbrekende tools voor M90 bouten.

Succesvolle installatie
'Orion' transporteerde de 29 monopiles, die elk tot 2.000 ton wegen, vanuit de haven van Invergordon en installeerde ze in full DP modus, zonder gebruik van ankers. De speciaal ontworpen en hightech bewegingscompenserende monopile-grijper van ‘Orion’, in combinatie met de kraan van 5.000 ton en ballasttechnieken van het schip, maakte efficiënte installatie mogelijk ondanks de beruchte Schotse winterse weersomstandigheden. "Ik ben absoluut verheugd over de realisaties van DEME Offshore tijdens de werkzaamheden op Moray West. De installatie van monopiles werd efficiënt, professioneel en veilig uitgevoerd", klinkt het lovend bij Pete Geddes, projectdirecteur van Ocean Winds.

Het succes van DEME op Moray West was niet mogelijk zonder het internationale team van gespecialiseerde ingenieurs en bemanningsleden, waaronder de Amerikaanse crewleden die intussen een onmisbaar onderdeel van het team zijn geworden. "Ik ben trots op ons fantastische team en de indrukwekkende capaciteiten van ‘Orion’. Met de inzet van de nieuwe installatietechnologie hebben we dit deel van de scope vlot en efficiënt kunnen afronden. Het toont echt de efficiëntie van ‘Orion’, met name de bewegingscompenserende grijper" aldus Lucien Romagnoli, de verantwoordelijke van het project bij DEME Offshore."We kijken ernaar uit om het momentum vast te houden met 'Apollo' en de installatie van de transitiestukken vlot af te ronden, waarmee we opnieuw een project naar volle tevredenheid van onze klant opleveren."