Nieuws Antwerpen Design met maatschappelijke boodschap

Design met maatschappelijke boodschap

Design met maatschappelijke boodschap

De Henry van de Velde Awards bekronen design sinds 1994. Design kan een mooi object zijn, maar evengoed een oplossing op grote of kleinere schaal voor de maatschappelijke problemen waarmee we geconfronteerd worden:  mobiliteit, klimaat, gezondheidszorg, enz.
Tot en met 19 maart kan je de laureaten, winnaars en genomineerden, van de pas uitgereikte Henry van de Velde Awards 2016 in de gratis tentoonstelling in de BOZAR-foyers Brussel ontdekken.

In een vorig artikel besteedden we aandacht aan Pieter-Jan Pieters, de winnaar van de Young Talent Award. Nu pikken we een andere winnaar én één van de genomineerden uit met Antwerpse banden.

Axel Enthoven/Yellow Window ontwierp betonnen urnen en grafstenen voor Memory Stone, dochterbedrijf van Serax in Kontich, en behaalde de Feel Good Award.
We vroegen de ontwerper of het leuk is om een grafsteen te ontwerpen: “Boeiend is het zeker en als je tot een rationele oplossing komt, is het des te beter. Als je het uiteindelijke ontwerp zo maakt dat het zelfreinigend is en onderhoudsvriendelijk, als het eenvoudig en snel te plaatsen is, als het solide en stabiel is, als het eenvoudig en natuurlijk lijkt en als het in alle omgevingen past en ook nog tijdloos is, ben je al een hele stap verder. Vanuit de emotionele zijde moet het een knipoog zijn naar diegene die je moet achterlaten. De eenvoudige en uitgepuurde vorm symboliseert de verdiende rust. Bescheiden maar aanwezig, iconisch zonder verwaandheid. Geïnspireerd door de natuur en met respect ontworpen.”

De in Antwerpen gevestigde stefan.schöning.studio van de gelijknamige ontwerper werd genomineerd met het onthaalplan ontwikkeld op maat van de Kruibeekse polders die recent zijn ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied.
stefan schöning  baseerde de onthaalinrichting op het idee van een tijdcapsule die naar het verleden, het heden en de toekomst van dit overstromingsgebied verwijst. Het gaat niet alleen over bereikbaarheid, toegankelijkheid en medegebruik, maar ook over hoe  bezoekers de kernkwaliteiten van het gebied en de omgeving duurzaam kunnen beleven.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.