Antwerp-NextGen Foto Port of Technology

Deze vier bedrijven komen naar de voormalige Opelsite

ANTWERPEN - Er komen tegen 2025 twee nieuwe bedrijven naar de voormalige Opelsite in de Antwerpse haven. Het Amerikaanse bedrijf Plug investeert bijna 300 miljoen euro in een waterstoffabriek. Het Belgische bedrijf Ekopak, waarvan Marc Coucke bijna de helft van de aandelen bezit, investeert ruim 100 miljoen euro in een fabriek die gezuiverd afvalwater gaat opwaarderen tot hoogwaardig water voor de industrie. In totaal hebben nu vier bedrijven een concessieovereenkomst voor het NextGen District getekend. En er zijn nog meer op komst.

De oude Opelsite wordt tegenwoordig het NextGen District genoemd. De Antwerpse haven wil daar plaats maken voor bedrijven die vriendelijk zijn voor het milieu. De Opelsite staat al meer dan een decennium leeg, maar de laatste maanden kondigen steeds meer bedrijven aan dat ze een concessieovereenkomst hebben getekend om er een fabriek te bouwen.

Plug

Het Amerikaanse bedrijf Plug, met hoofdkantoor in New York, wil wereldwijd de grootste producent van groene waterstof ter wereld worden. Antwerpen wordt daarvan het Europese epicentrum. Plug wil bijvoorbeeld samen met de Franse autobouwer Renault bestelbusjes op waterstof ontwikkelen. De waterstof die daarvoor nodig is, zal vanaf 2025 in Antwerpen worden geproduceerd. De nieuwe fabriek in Antwerpen zal ook waterstof leveren aan andere Europese bedrijven.

LEES OOK. Amerikanen pompen miljoenen in Antwerpse groenewaterstoffabriek

Plug wil in Antwerpen vanaf 2025 elk jaar 12.500 ton vloeibare en gasvormige groene waterstof produceren. Het begrip ‘groene’ waterstof verwijst hier naar het feit dat de waterstof integraal met groene stroom zal worden geproduceerd. Plug zal voor de fabriek in Antwerpen deels zelf ter plaatse wind- en zonne-energie produceren. Een ander deel van de groene stroom die Plug in Antwerpen nodig heeft, zal het aankopen van andere bedrijven.

 

Een concessieovereenkomst met Plug Power werd woensdag ondertekend in New York.

Met de opening van de fabriek van Plug in Antwerpen is een investering van 292 miljoen euro gemoeid. De fabriek zou zeker 45 mensen tewerkstellen. Waarom kiest een Amerikaans innovatiebedrijf eigenlijk voor Antwerpen? “De haven van Antwerpen-Brugge is een strategische locatie in Europa”, zegt Andy Marsh, algemeen directeur van Plug. “De haven ligt in het hart van de grootste cluster van chemiebedrijven van Europa, en heeft goede transportverbindingen met Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de rest van België.”

“Bovendien wil de Antwerpse haven de belangrijkste waterstofhub in Europa worden”, zegt Andy Marsh. “Groene waterstof zal een essentiële rol spelen in de transitie van het gebruik van fossiele brandstoffen naar groene energie. De energiecrisis in Europa heeft de vraag naar groene waterstofontwikkelingsprojecten versneld. Terwijl Europa worstelt met de uitdagingen van klimaatverandering en energiezekerheid, zal onze nieuwe fabriek in Antwerpen koolstofvrije waterstof leveren aan de lokale markten.”

Ekopak

Plug zal op de oude Opelsite het gezelschap krijgen van het West-Vlaamse waterrecyclagebedrijf Ekopak, dat zijn hoofdzetel heeft in Tielt. Ekopak, voor bijna de helft in handen van de bekende Oost-Vlaamse ondernemer Marc Coucke, zal in Antwerpen de fabriek Waterkracht openen, en werkt daarvoor samen met watermaatschappij Water-Link en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Vandaag vloeit het gezuiverde afvalwater van de inwoners van Antwerpen gewoon naar de zee.

Met de nieuwe fabriek Waterkracht gaat Ekopak het afvalwater dat door Aquafin wordt gezuiverd, omzetten in duurzaam en kwaliteitsvol water dat door bedrijven in de Antwerpse haven kan worden hergebruikt. Water-Link zal het circulaire koelwater via een pijpleidingennetwerk naar alle industriële bedrijven op linker- en rechteroever sturen, zodat de hele industrie er dus gebruik van kan maken.

“Wij zullen met Waterkracht in Antwerpen vijftien mensen tewerkstellen”, zegt Pieter Loose, algemeen directeur van Ekopak. “Dankzij dit project kan Antwerpen 20 miljard liter water per jaar uitsparen. We verwachten onze fabriek in 2025 te openen. Circulair watergebruik is essentieel voor duurzame groei in de haven. Onze ambitie is om de watervoetafdruk van het NextGen District tot een absoluut minimum te herleiden.”

 

Pieter Loose, algemeen directeur van Ekopak. Foto if

SurePure

Twee bedrijven hadden al een concessie beet. SurePure wordt de eerste fabriek ter wereld die polyurethaan opnieuw reduceert tot een zuivere grondstof voor de chemie. Polyurethaan is een chemische stof die bijvoorbeeld matrassen en autostoelen comfortabel maakt. “Midden 2022 starten we met de bouw van de fabriek in het NextGen District”, zei Steven Peleman, oprichter van SurePure, in een eerder interview. “De bouw zal ongeveer een jaar duren. Er zal plaats zijn voor een dertigtal directe jobs.”

Bolder Industries

Bolder Industries is een Amerikaans bedrijf dat in de Antwerpse haven chemische stoffen uit afgedankte autobanden gaat halen. Met die stoffen wordt onder meer een olieproduct gemaakt dat in rubber, plastic en petrochemische producten kan worden gebruikt. Bolder Industries wil in het NextGen District zo’n veertig mensen tewerkstellen.

Vergevorderde onderhandelingen

De Antwerpse haven is bovendien in zeer vergevorderde onderhandelingen met nog andere bedrijven. Eén van die bedrijven is Laupat Industries. Dat Vlaamse bedrijf wil staal en olie uit versleten autobanden halen. Dat kan dan worden gerecupereerd tot staaldraad en kunststoffen. Met Bolder en Laupat samen wordt de voormalige Opel-site dus een draaischijf van de recyclage voor autobanden.

Het havenbedrijf onderhandelt ook met Biondoil, een bedrijf dat houtschilfers wil omzetten in ethanol voor chemiebedrijven, en met Novali, dat de volgende generatie lithiumbatterijen.